Neizvesno otvaranje pogona „Segedi sefoa” u Baču

1209

Da li će dogovor Opštine Bač i državnog mađarskog preduzeća “Segedi sefo”, o otvaranju pogona za proizvodnju u sektoru tekstilne industrije, u kojem bi trebalo da bude zaposleno stotinak radnika, biti ostvaren, za sada se ne zna.

Predsednik opštine Bač Borislav Antonić juče je uputio delegaciju u Segedin, kako bi se u sedištu firme “Segedi sefo”, s kojom je opština poptisala sporazum o otvaranju pogona, utvrdilo o čemu se radi, pa zato nije želeo da komenatriše ovu situaciju.

Naime, dogovoreno je da Opština Bač ovom mađarskom preduzeću ustupi prazan i ruiniran objekat od 435 kvadratnih metara, koji partner iz Mađarske treba da opremi za rad kako bi u septembru započela proizvodnja. Sporazumom je predviđeno i da se u tom pogonu zaposli 50 radnika, a potom i sledećih 50, koji bi radili u dve smene. Tada je dogovoreno i da će zaainteresovani koji prođu odgovarajuće testriranje, biti upućeni u Segedin na obuku, te da će za to biti plaćeni. Kako sada stoje stvari, deo dogovorenog nije ispoštovano jer je radnicima ponuđen posao u Segedinu, a ne u Baču. Ni honorar tokom obuke nije isti kao što je bilo rečeno.

Inače, testiranje u Baču prošlo je 39 kandidata, a prva grupa – njih 19, koji odlično vladaju krojačkim zanatom, otišlo je na obuku u Segedin. – U Segedinu je urađeno još jedno testiranje i odabrano osam radnika kojima je odmah ponuđeno zaposlenje u Mađarskoj, što su oni oberučke prihvatili – kaže posrednik u ovom poslu Slavko Mijatov. – To, međutim, nije prema sporazumu potpisanom s opštinom Bač, jer ni u jednoj odredbi nije bilo stavke da Opština Bač za mađarskog poslodavca traži radnike, već da će oni pohađati obuku kako bi radili u pogonu koji treba da bude otvoren u Baču.

Po njegovim rečima, „Segedi sefo” do sada se pokazao kao pouzdan poslovani partner, a to što su radnici prihvatili da rade u Segedinu je njihovo pravo, koje niko ne može da im uskrati.

Bez posla mnogi vešti igli i makazama

U Srbiji je pre više od dve decenija tekstilna industrija bila veoma razvijena, ali su gotovo svi pogoni zatvoreni i bez posla je ostala mnogobrojna radna snaga vešta igli i makazama. U malim sredinama, kao što je Bač, gde je decenijama radilo poznato tekstilno preduzeće “Slavija”, vrsne krojačice ostale su bez radnog mesta, pa ugovor Opštine Bač i preduzeća “Segedi sefo”, koje proizvodi za nadaleko poznati svetski brend “Pol Šark”, mnogo znači. Inače, “Segedi sefo” u Mađarskoj zapošljava više od 1.000 radnika, od kojih je više stotina sa invlaiditetom.

Pogledaj: Radnicama obećana plata od 490 evra, radile za 200

– Tokom obuke obezbeđen je kompletan boravak, smeštaj i hrana, plaćeni su i troškovi puta na relaciji Bač–Segedin i u suprotnom smeru, a radnice koje su bile na obuci primale su i odgovarajući honorar – kaže Mijatov.

Kakav će biti epilog, trebalo bi da bude poznato nakon povratka predstavnika Bača Segedinu. Činjenica je da bi otvaranje pogona za u Baču bilo od velike koristi za ovu opštinu, ne samo zbog smanjenja nezaposlenosti već i pokretanja privrednog rasta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here