Planovi realni i ostvarivi

Mesna zajednica Nova Gajdobra

1347
Mladen Lučić

Aktuelni Savet Mesne zajednice Nova Gajdobra, konstituisan je prošle godine. O radu Saveta saznali smo nešto više od njegovog predsednika Mladena Lučića.


– Tokom protekle 2017. godine urađena je projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju zgrade mesne zajednice i mesne kancelarije, koja će imati i salu za proslave – kaže Lučić. – Projekat je urađen i plaćen, tako da nam predstoji dobijanje građevinske dozvole i njegova realizacija.

Postoje realni izgledi da do kraja ove godine, uradimo prvu fazu izgradnje zgrade. Prva faza podrazumeva zemljane radove, kao i izgradnju temelja. Lokacija za novu zgradu je preko puta sadašnje mesne zajednice u Proleterskoj ulici. Sadašnja zgrada mesne zajednice bi vremenom bila srušena, tako da bi pravoslavna crkva čija je izgradnja u toku, njenim rušenjem došla do punog izražaja.

Uporedo sa ovim poslom u pregovorima smo sa Direkcijom za izgradnju opštine „Standard“, da pored groblja bude izgrađen parking. U ovom trenutku izloženi smo ozbiljnim kritikama građana koji negoduju zbog nedostatka parkinga. Ovaj problem je posebno izražen u jesen i tokom proleća. Izgradnjom parkinga, bolje reći asfaltiranjem postojećeg, koji je u veoma lošem stanju, ovaj problem bi bio trajno rešen.

[wonderplugin_slider id=13]

 

U pregovorima smo sa direktorom „Standarda“ mr Miroslavom Sićevićem i učinićemo sve da se ovaj problem reši, makar na uštrb asfaltiranja nekih ulica. Pored ovih, planirani su završni radovi na izgradnji pijace. – Uporedo sa pomenutim poslovima, planiramo do kraja da završimo izgradnju pijace, započetu prošle godine. Plato za buduću pijacu je asfaltiran, a ona je opremljena i jednim brojem tezgi.

Potrebno je da u ovom delu instaliramo jednu česmu. Poslove instaliranja česme i postavljanja nedostajućih tezgi, pokušaćemo da obavimo tokom narednog meseca. Uz još neke neophodne poslove, pijaca bi u punoj funkciji bila najdalje do kraja ove godine. Do seoske slave – svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, nastojaćemo da rekonstruišemo trotoarske staze u širem području centra Nove Gajdobre. Prva faza rekonstrukcije ovih staza urađena je krajem prošle godine, a drugu završnu fazu planiramo da uradimo za manje od mesec dana. Širina staze će biti 2,2 metra, a njena dužina iznosiće 60 metara i protezaće se do Crkve. Staza će biti popločana behatonom – naglašava Lučić.

Na teritoriji MZ Nova Gajdobra, tokom ove godine žele da urede i jednu rekreacionu zonu. – Rekreaciona zona, će biti naslonjena na sportske terene, i na njoj će građani moći na pravi način koristiti svoje slobodno vreme. Nastojaćemo da instaliramo i četiri – pet klupa sa stolovima, kao i jedan roštilj. Sve ovo, želimo da uradimo do seoske slave – svetog Vasilija Ostroškog.

Moram da istaknem, da je do prošle godine buduća rekreaciona zona bila zapušten teren, koga smo očistili, a sada ćemo je i privesti nameni – kaže Lučić.

U poslednjih nekoliko godina u Novoj Gajdobri akcenat je stavljen na ozelenjavanje sela. Tako je park obogaćen većinom listopadanim vrstama, ali ima i jedan manji broj četinara. U ovom mestu je poslednjih godina prisutan trend raščišćavanje zapuštenih javnih površina.

Određeni javni prostori čiji je vlasnik opština Bačka Palanka, bili su dugi niz godina prepušteni nebrizi. Takve javne površine u saradnji sa „Komunalprojektom“, ovde se uveliko sređuju. Reč je o placevima površine jednog katastarskog jutra, ali i većim. U prvoj fazi, ta površina se raščisti, a kasnije se privede nameni ili ozeleni plemenitim biljnim vrstama. Takav jedan prostor koji se naslanja na sportske terene upravo je oslobođen i biće korišćen tokom predstojeće tradicionalne „Sačijade“.

Mesna zajednica Nova Gajdobra će u skladu sa svojim mogućnostima pomoći izgradnju pravoslavne crkve. Preostalo je da se uradi još 40 odsto poslova. U narednoj 2019. godini u ovom mestu, planiraju da pokrenu inicijativu za ponovno zavođenje mesnog samodoprinosa koji bi bio minimalan, ali u zakonskim okvirima. I ovaj neveliki procenat izdvajanja promenio bi značajnije finansijsku situaciju na području ove mesne zajednice. Na taj način bi, ubeđeni su ovde, isfinasirali neke projekte koje su planirali, a koji su od značaja za sve žitelje Nove Gajdobre.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here