Posao zbog kog se mnogi vraćaju na selo

Ovaj posao se može naučiti, ali sa malo većim odricanjem

960

U okolini Trstenika žive najveći proizvođači i izvoznici kalemova. Čak 85 odsto proizvoda sa ovog područja se izveze, uglavnom u istočnu Evropu i Rusiju.


Od kalemova vinove loze, voća i cveća žive mnoge porodice, koje se samo time bave. Sada kada je država odlučila da subvencioniše one koji se bave ovim poslom, mnogi će možda odlučiti da se vrate na selo i započnu da se bave kalemljenjem.

– Kalemarstvo je posao koji se može naučiti, ali sa malo većim odricanjem. Porodice se vraćaju na selo. Prihod zavisi od realizacije i tržišne cene. Godišnje proizvedemo 100.000 loznih kalemova i oko 400.000 voćnih sadnica – priča za Blic Žarko Brzaković iz Stragara kod Trstenika.

Ako biste počeli da se bavite ovim poslom potrebno je bar 100.000 sadnica, hektar kvalitetne obradive zemlje, i bar 20.000 evra ulaganja.

– Kalemar i njegov pomoćnik vezivač mogu dnevno da iskaleme 3.500 kalemova vinove loze a zarada na 1.000 kalemova može da ide i do 35 evra. Tako da je potrebno da u startu imate bar tri radnika koje morate da platite – kaže ovaj kalemar iz Stragara.
To znači da porodica može da zaradi oko sto evra dnevno. Raca Pantelić iz Selišta kod Trstenika godišnje proizvede čak 500.000 kalemova vinove loze.

– Postoje firme sa kojima imamo sklopljen ugovor i onda one od nas otkupljuju određeni broj kalemova. Takođe, jedan deo prodajemo vinarijama, ali nešto i izvezemo. Kalemarstvo traži puno odricanja, ali s druge strane može da donese i zaradu – priča Pantelić.
U budžet Srbije je 2017. godine po prvi put uvedena stavka koja se odnosi na pomoć proizvođačima sadnica, odnosno kalemarima.

– Prošle godine su po prvi put u budžet Srbije uvrštena podsticajna sredstva za proizvodnju sadnica. Ove godine će za tu namenu biti izdvojeno skoro 115 miliona dinara.
Inicijativa je krenula iz okoline Trstenika jer na tom području postoji veliki broj kelamara, koji čak 95 odsto proizvoda izvezu – kaže Milena Turk poslanica iz Trstenika.

Trstenički kalemari godišnje proizvodu od 10 do 12 miliona komada loznih kalemova, osam miliona komada voćnih sadnica i nekoliko desetina miliona komada sadnica ruža. Proizvede se oko 12 miliona sadnica vinove loze i zajedno sa voćnim sadnicama zapadnomoravski kalemari ostvaruju prihod od oko 20 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here