Predstavljena opština Bač i kulturno-umetnički program Slovaka iz Selenče

Tradicionalni dan otvorenih vrata u ambasadi Slovačke

633
Foto: Fonet/Filip Stevanović

Vesela muzika, šarene nošnje, šeširi sa perjem, deca obučena u voće i povrće ispunili su u subotu (12. maj) dvorište Ambasade Slovačke u Bulevaru umetnosti u Novom Beogradu, koja je otvorila svoja vrata za sve sugrađane.


U bogatom programu, koji sada već tradicionalno u maju prikazuje sve lepote ove evropske zemlje, predstavljena je opština Bač, kao i kulturno-umetnički program Slovaka iz Selenče.

Najveća atrakcija bio je veseli dečji karneval u kojem su se najmlađi, promovišući zdrav život, maskirali u voće i povrće! Uz muziku, skakali su šargarepa, grožđe, pomorandža, pečurka, ali žiri je odlučio – ananas je najlepši! Posle maskenbala, usledile su sportske igre i kolo sreće.

– Dolazimo već drugu godinu zaredom i odlično se provodimo! – rekla nam je Ana koja je u Ambasadu Slovačke došla sa šestogodišnjim sinom.

Vredne domaćice su na štandovima izložile rukotvorine, med, slane i slatke đakonije, narodne nošnje. Za odrasle je održano predavanje nutricioniste o zdravoj hrani, kontrolisanje zdravstvenog stanja i merenja pritiska. A one koji su prošli na „kontroli“ – čekao je roštilj i ostali nadaleko čuveni slovački gastronomski specijaliteti.

Novac za svratište

Kao i svake godine, sva sredstva koja se tokom manifestacije prikupe u Ambasadi Slovačke idu u humanitarne svrhe. Novac od prodaje hrane i pića namenjen je Svratištu za decu ulice, sa kojim već godinama postoji uzajamna saradnja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here