Deponija smeća veliki problem

Mesna zajednica Pivnice.

1452

Jedna od većih seoskih mesnih zajednica na području bačkopalanačke opštine – Mesna zajednica Pivnice, suočava se sa sve većim problemom odlaska njenih građana na rad, ali i školovanje u inostranstvo.


Upravo iz ova dva razloga kao i negativnog prirodnog priraštaja, broj stanovnika u ovom selu se iz godine u godinu smanjuje. – Od kada je Savet Mesne zajednice Pivnice izabran, pokušali smo da ubrzamo rešenje problema fiskulturne sale, koja je izgrađena pri Osnovnoj školi „15. oktobar“, kaže Dalibor Milec, predsednik Saveta MZ.

– Iako je sala završena ona nema upotrebnu dozvolu jer nije povezana sa školskom zgradom. Raniji nedostaci na sali vezani za krov i hidrant su otklonjeni, ali kako je problem njene povezanosti sa školskom zgradom još uvek prisutan, ona se ne koristi. Školu pohađa oko 450 učenika, a iskreno se nadamo da će ovaj problem biti rešen do početka naredne školske godine. Puštanjem u rad fiskulturne sale, biće stvoreni uslovi za reaktiviranje stonoteniskog kluba „Slavija“.

Mada klub zvanično ne postoji deca zaljubljena u stonoteniski sport, povremeno vežbaju pod nadzorom Jaroslava Blatnjickog u Klubu poljoprivrednika.

U Pivnicama je postojao problem drvoreda lipe sa oko 100 stabala, kojima je istekao biološki rok trajanja, ali je on rešen kako na zadovoljstvo žitelja ovog mesta, tako i svih onih koji su prolazili kroz ovo selo. Nije prisutan ni problem iznošenja smeća i održavanja zelenih površina.

– Jedan komunalni radnik dva dana u nedelji, obavlja poslove vezane za održavanje zelenih površina i iznošenje smeća. Za sada, to se odvija na zadovoljavajući način, tako da naši građani nemaju razloga da budu nezadovoljni.

Kada su u pitanju sahrane u Pivnicama, onda moram da istaknem da se o njima brinu Evangelistička i Pravoslavna crkva. Jedan od većih problema predstavlja nam deponija smeća koja nije ograđena, a nalazi se blizu atarskog puta i groblja, te tako vetar raznosi smeće na sve strane. Vodosnabdevanje je uglavnom normalizovano nakon puštanja u rad novog bunara, posebno u ulicama Maršala Tita, Štefanikovoj i Masarikovoj.

U selu je postavljena i eko česma, tako da naši građani mogu i na ovaj način da se snabdevaju zdravom pijaćom vodom – naglašava Milec.

Iako je u Pivnicama u „Banija – palu“, „Agro Grnji“ i „Progresu“, zaposleno nekoliko stotina radnika, problem nezaposlenosti izražen je i u ovom mestu.

– U poslednjih desetak godina oko 400 mladih ljudi je otišlo da radi izvan granica naše zemlje. Pored toga, u inostranstvu se školuje (srednja škola i fakultet), blizu 50 – tak Pivničana sa malim izgledima da se po završetku školovanja vrate u Srbiju. Zbog odlaska na rad i školovanjnje, kao i negativnog prirodnog priraštaja stanovništva, u Pivnicama je trenutno oko 300 praznih kuća – napominje Milec.

Pre preuzimanja nadležnosti oko obavljanja komunalnih delatnosti od strane JKP „Komunalprojekt“, u Pivnicama je radilo Komunalno preduzeće „Komunal“, koje je prestalo sa radom u septembru 2016. godine. Mehanizacija kojom je ovo preduzeće raspolagalo, nakon što je prestalo da radi, podeljena je organizacijama u selu na dalje korišćenje.

Kulturna događanja

Kao malo koje mesto u bačkopalanačkoj opštini i šire, Pivnice ne oskudevaju u kulturnim događanjima. U ovom selu decenijama radi KUD „Pivnice“ koji okuplja veliki broj članova, a održavaju se i dva festivala.

Festival amaterskih pozorišta „DIDA“ krajem marta i početkom aprila, ako i Festival slovačke pesme „U Pivničkim poljima“ koji nema stalan termin, a ranije se održavao poslednjeg vikenda u januaru.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here