Водич за припрему пасте

Да ли сте знали да постоји више од 73 врсте?

1343
Фото: Pexels

Сви имамо своје фаворите када је паста у питању, али и дилему када треба одабрати одређену врсту која се најбоље слаже уз изабрани сос.


Основно правило је да се пасте у облику шупљих цевчица, као што су пене и ригатони најбоље слажу уз густе сосове. Са друге стране, уз кремасте сосове боље иду тање и равније пасте. Постоји чак 79 врста пасте, али се на нашим просторима најчешће користе траке, машнице и питица.

Значење имена пасте

Постоји више назива италијанских пасти, које су имена добила по свом облику. Тако су „цаннеллони“ цевчице, „цонцхиглие“ су шкољке, „фуссили“ су вретена, „лингуине“ су језичци, „фарфалле“ су машнице, „пенне“ су пера, „равиоли“ су репице, „спагхетти“ су нити, „таглиателле“ су траке, „тортеллини“ су питице.

„Пенне“ је тестенина у облику малих цевчица са косо сеченим крајевима. Наша препорука су „пенне ригате“, пене са браздама, на којима се сос највише задржава.

„Фарфалле“ или машнице се најчешће комбинују са једноставним парадајз сосом. Шкољкице или „цонцхиглие“, најбоље задржавају сосове захваљујући свом облику. Паста у облику спирала, „фуссили“, одлична је за богате сосове са месом и сиром.

Уколико желите да разиграте своје гастро искуство, предлажемо вам „фусилли трицолоре“, у бојама италијанске заставе: белој, црвеној и зеленој. „Ригатони“ подсећају на „пенне“, али за разлику од њих имају равно сечене крајеве. Погодни су за сосове од поврћа и меса или чувени болоњезе сос.

Грешке приликом кувања пасте

Једна од заблуда је да се паста која је дуже кувана боље вари. Италијанска паста се обично кува „ал денте“ што у преводу значи „према зубу“, односно не треба да буде превише мекана већ чврста када је жваћемо.

Италијанска паста се прави искључиво од крупног брашна пшенице дурум, која је богата глутеном, који пасти даје растегљивост. Домаће пасте уместо житарице дурум углавном садрже брашно обичне пшенице, због којих се пасте „лепе“ и могу бити гњецаве.

Једна од највећих заблуда у припремању пасте на нашим просторима је да треба додати уље приликом кувања. Једино што ћете добити овом методом је паста обложена уљем, која не може добро да упије сос. У воду за кување је потребно додати једино со. Немојте је испирати хладном водом, осим ако је не користите за хладну салату.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here