Bačkopalančani, da li ste humani?

2899

Kažu da je sreća u malim stvarima. A da li to važi i za male sredine? Da li smo mi u ovoj našoj varošici srećniji jer se „svi znamo“ pa kad pomoć zatreba svi smo složni?


U Bačkoj Palanci, sredini već proglašenoj za najhumaniju, u poslednje vreme sve je više humanitarnih predstava, koncerata, prodaja, i ostalih vidova pomoći onima kojima je sudbina donela tešku bolest. Zdravstveni sistem se polako urušava, para nema za skupe lekove i operacije, pa je humanost drugih neretko jedino na šta se mnogi oboleli oslanjaju.

Da li se možemo i mi u Bačkoj Palanci osloniti jedni na druge? Možemo li na trenutak da ne virimo u tuđe dvorište, pogasimo crnu hroniku, parove i zadruge i pročitamo gde, kada i kako možemo pomoći našem komšiji, rođaku, prijatelju… Zauzvrat, dobijamo dozu kulture, kvalitetne muzike i zasigurno osmeh na licu.

Humanitarni koncert za Branislava Nikolaševa

U kafe baru „Viver“, u subotu (02. juna) održaće se humanitarni koncert  za pomoć Branislavu Nikolaševu. Koncert počinje u 22:00 časa, a nastupiće grupa „Santos Braders“. Ulaz je 200 dinara, a sav prihod namenjen je za lečenje Branislava Nikolaševa.

Branislav Nikolašev Peća (1974) iz Bačke Palanke boluje od zloćudnog tumora gornjeg režnja pluća, sekundarnog zloćudnog tumora kosti i koštane srži i od sekundarnog zloćudnog tumora jetre.

Humanitarni rok koncert za Josipa Hadravu

Kulturni centar Bačka Palanka organizuje humanitarni ROK KONCERT za Josipa Hadravu iz Čelareva. Koncert će se održati 25. maja (petak) sa početkom u 19.00 časova u bašti hotela „Fontana“.

Nastupiće grupe: „Santos Braders“ i „Good tajms“ iz Bačke Palanke i „Skok“ iz Čelareva. Ulaz je dobrotvorni prilog.

Za pomoć Josipu Hadravi prošle nedelje odigrana je i pozorišna predstava „Porodična reciklaža“ u izvođenju učenika SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“.

Humanitarni koncert ŠOMO „Stevan Hristić“ za Aleksandra Adamovića

Muzička škola „Stevan Hristić“ iz Bačke Palanke organizuje humanitarni koncert učenika i nastavnika škole za Aleksandra Adamovića. Koncert se održava u utorak, 29. maja u sali Gradskog bioskopa u 19 časova. Ulaz je 300 dinara, a za decu je slobodan. Karte se mogu kupiti u sekretarijatu škole ili na ulazu u koncert.

Dvadesetpetogodišnji Aleksandar Adamović iz Gajdobre je pre šest godina doživeo tešku saobraćajnu nesreću i ostao nepokretan i bez sposobnosti govora.

Nikoli Jatiću iz Obrovca pomogli su sportisti, palanački Gimnazijalci, ali i članovi Društva mentalno nedovoljno razvijenih osoba.

Teretana „Tehno gym“ iz Bačke Palanke u martu je organizovala akciju za prikupljanje novčane pomoći za petu operaciju Nikole Jatića (2003) iz Obrovca, obolelog od cerebralne paralize (oštećenje dečjeg mozga na rođenju) i epilepsije. Akcija se sastojala u takmičenju četvoročlanih ekipa u sedam disciplina: trbušnjaci, zgibovi, plank (izdržaj), vučenje, benč, sklekovi i čučnjevi.

U Gradskom bioskopu početkom maja održana je humanitarna drama „Balkanski špijun“ takođe za pomoć Nikoli Jatiću. Organizatori akcije su bili članovi dramske sekcije Gimnazije „20. oktobar“ iz Bačke Palanke. Istog dana, održana je prodajna izložba radova članova udruženja Mentalno nedovoljno razvijenih osoba (MNRO), čiji su prihodi išli za pomoć Nikoli.

Pored akcija organizovanih od strane određenih institucija, u Bačkoj Palanci održavaju se i druge humanitarne akcije u privatnoj organizaciji.

Ko god i gde god da organizuje, cilj svake od ovih akcija je isti – pomoći drugom. Biti human i znati da je naše malo nekom puno pomoglo je predivan osećaj. Humanitarne akcije jesu lepa stvar, i iako je povod za njih tužan, ljudsko srce u takvim trenucima ispuni čista dobrota i ljubav. Bačkopalančani to imaju!

[wonderplugin_slider id=21]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here