EU za obnovu tvrđave u Baču izdvojila tri miliona evra

652

BAČ: Evropska unija (EU) je za obnovu tvrđave u Baču iz 14. veka i franjevačkog samostana u toj vojvođanskoj opštini izdvojila tri miliona evra, izjavila je zamenica šefa Misije Delegacije EU Mateja Norčič Štamcar.


Norčič Štamcar je zajedno sa zamenicima ambasadora zemalja članica EU obišla opštinu Bač i razgovarala sa predsednikom opštine Borislavom Antonićem o korišćenju fondova EU i prekograničnoj saradnji.

Norčič Štamcar je precizala da je opština Bač u okviru godine za zaštitu evropske kulturne baštine dobila pomoć Unije za obnovu franjevačkog samostana iz 12 veka, kao i za konzervatorske radove na tvrdjavi Bač.

Drago mi je da sam od predsednika opštine čula planove o prekograničnoj saradnji sa opštinama u Hrvatskoj, dodala je Norčič Štamcar.

Ona je istakla i da je poseta opštinama u Srbiji dobra prilika da se vidi kako se troši novac poreskih obveznika EU iz fondova Unije.

Zamenica ambasadora Bugarske Iva Kruleva je napomenula da njena zemlja predsedava EU i da akcenat stavlja na povezivanje i saradnju.

Obnova kulturnog nasleđa je važna i za razvoj turizma, podvukla je Kruleva posle obilaska srednjovekovne tvrdjave u Baču.

Opština Bač je dobitnik nagrade Evropa nostra za zaštitu kulturne baštine.

Diplomate EU su u ponedeljak posetili Suboticu i obišli institucije koje je Unija finansijski pomogla, poput Doma zdravlja i Centra za socijalni rad.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here