Od 1. jula voda skuplja 10 odsto

2309

BAČKA PALANKA: Od 1. jula poskupeće cena kubnog metra vode i otpadnih voda i biće veća za domaćinstva u Bačkoj Palanci, saopšteno je iz Javnog komuanlanog preudzeća „Komunalprojekt“.

U Bačkoj Palanci od idućeg meseca kubni metar pijaće vode sa sadašnjih 53.19 dinara, a otpadne vode 26,46 dinara poskupeće za 10 odsto. Ovo ne važi za privredu i pravna lica, jer oni već plaćaju vodu skuplje, pa se iz godine u godinu poskupljenjem vode za individualne potrošače nastoji da se cena izjednači.

To je i po slovu zakona koji neće više da toleriše dvojne cene. Komunalci napominju da od početka jula neće poskupeti iznošenje smeća koje sada po domaćinstvu iznosi 408,36 dinara mesečno.

Opštinsko veće u Bačkoj Palanci razmatralo je Izveštaj o poslovanju JKP „Komunalprojekt“ u prvom tromesečju ove godine, a konstatovano je, između ostalog, da je ostvarena minimalna dobit. Za razliku od prošle godine kada je na kraju marta gubitak iznosio 11,5 miliona dinara ovo je, vele nadležni, pomak u poslovanju.

Direktor JKP „Komunalprojekt“ – Aleksandar Bogunović

– Pijaća vodu koju mi prerađujemo u našoj fabrici vode u Bačkoj Palanci i distribuiramo potrošačima biološki i hemijski je ispravna i kvalitetna što pokazuju sve analize koje se redovno vrše u naše dve laboratorije, ali i nadležne institucije – kaže Aleksandar Bogunović, direktor „Komunalprojekta“.

– Bačka Palanka ima dovoljno vode, ali da bi tako i ostalo potrebno je stalno ulagati u nove duboke bunare, rekonstrukciju vodovodne mreže, a posebno u opremu za preradu vode u selima. Poslovna jedinica „Voda“ kao i prethodnih godina i sada iskazuje najveći gubitak, a razlog je neekonomska cena isporuče pijaće vode.

Komunalci napominju da od početka jula neće poskupeti iznošenje smeća koje sada po domaćinstvu iznosi 408,36 dinara mesečno.

Bogunović dodaje da je u prvom tromesečju zabeležen gubitak i u Despotovu usled nabavke osnovnih sirovina za održavanje postrojenja (mini fabrika vode) neophodnih za proizvodnju pijaće vode.

Potrebno ulaganje u seoske vodovode

JKP danas zapošljava preko 200 radnika, a preuzimanjem poslova u selima uvećan je i broj zaposlenih koji su ranije radili ili pri mesnim zajednicama, ili je selo, kao Gajdobra, imalo svoje komunalno preduzeće. Bogunoivć ističe da je stanje komunalne infrastrukture koja je preuzeta u selima bilo loše posebno kada je reč o vodosnabdevanju. Zato se sada treba puno ulagati u nove bunare za potrebe seoskih vodovoda, u zamenu dotrajale mreže, ali i opremu za preradu sirove voda čiji kvalitet u većini sela ovog dela Bačke nije dobar, odnosno voda iz pojedinih seoskih vodovoda ne preporučuje se za piće veća se uglavnom koristi kao tehnička voda, a u takvim mestima postoje EKO česme.

– Gubici su zabeleženi i u selima Parage i Karađorđevo, a oni su, najvećim delom, rezultat obavljanja pojedinih komunalnih delatnosti koje nisu fakturisane – pojašnjava Bogunović. – U Novoj Gajdobri gubitak je posledica velike vrednosti amortizacije prečistača otpadnih voda koje zajednički koriste ovo selo i susedna Gajdobra. U prvom tromesečju gubitak je zabeležen i na investicijama, međutim taj gubitak nije realan, jer će se on pokriti u narednom periodu. Sada je izvršena nabavka materijala, a prihod će se iskazati po okončanju investicija. Gubitak u poslovnoj jedinici „Čistoća i zelenilo“ iskazan je zato što određene poslove koje obavljamou pojedinim selima nismo fakturisali.

U opštinskom komunalnom preduzeću podsećaju da su pre dve godine, a u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, preuzeli obavljanje komunalne delatnosti, pored Bačke Palanke, i u svih 13 sela ove opštine, odnosno da ovaj odgovoran posao obavljaju za potrebe preko 55.000 stanovnika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here