„Uvoze“ radnu snagu

Mesna zajednica Gajdobra

2766

Za razliku od većine sela u bačkopalanačkoj opštini, ali i mnogim drugim opštinama, Gajdobra ima budućnost.


Zahvaljujući pre svega jednom broju veoma uspešnih firmi, koje ovde već godinama rade, ovo mesto spada u retka sela u Vojvodini, koja uvoze radnu snagu. Upravo to je glavni razlog što je Gajdobra u ovom trenutku selo u koje bi da dođu, žive i rade ljudi iz drugih, mnogo većih urbanih sredina.

Nezaposlenost se u ovom mestu meri promilima, pa Gajdobrani malo u šali, malo u zbilji kažu, da u njihovom selu ne rade samo oni koji neće da rade.

Na mestu predsednika Saveta Mesne zajednice Gajdobra je Risto Dangubuć, ugledni privrednik iz ovog mesta. Iako svestan da zbog neizglasavanja mesnog samodoprinosa, mesna zajednica nije više u situaciji da kao nekada značajnije učestvuje u ubrzanom razvoju sela, Dangubić sa ostalim članovima Saveta nastoji, i uglavnom uspeva, da iznađe način da njihovo selo i dalje ide putem progresa.

Za razliku od drugih sela u bačkopalanačkoj opštini, Gajdobra ne beleži smanjenje broja stanovnika. – S obzirom, da sam bio predsednik Saveta Mesne zajednice Gajdobra i u prethodnom četvrogodišnjem mandatnom periodu, dobro sam upućen u probleme, kao i u sve ono što je prisutno u našem selu – kaže Risto Dangubić.

– Za razliku od nekih drugih, pre svega seoskih mesnih zajednica na području bačkopalančke opštine, ovde kod nas je situacija u mnogim segmentima života i rada, ipak bolja. Kao prvo mi nemamo problem nezaposlenih građana, sa čime se u ovom trenutku retko ko može pohvaliti, bilo da je reč o manjim ili većim sredinama.

Nekoliko radnih organizacija koje uspešno posluju na području naše mesne zajednice, ne samo da su u svoje okrilje uzeli nezaposlene radnike iz Gajdobre, već su prinuđeni da radnike „uvoze“ iz okolnih mesta, pa čak i šire okoline. Nakon pruzimanja nadležnosti od strane „Komunalprojekta“, ovde je prestalo sa radom komunalno preduzeće „Univerzal“.

– Bačkopalanački „Komunalprojekt“ koliko mu mogućnosti dozvoljavaju, obavlja preuzete poslove od „Univerzala“. Međutim, činjenica je da su poslovi održavanja higijene, sahrana u selu i ostalog ranije obavljani bez bilo kakvih poteškoća i primedbi naših građana, za razliku od danas, kada taj broj nije zanemarljiv.

Upravo iz tog razloga, smatramo da bi „Univerzalu“ ponovo trebalo poveriti ove poslove, jer su njegovi radnici pokazali da ih obavljaju veoma dobro.

U našem selu su zasađene ukrasne sadnice, koje su počele da se suše. Jedan od razloga sušenja je svakako, što se njima gotovo niko ne bavi, tačnije niko ih ne zaliva. Mislim da bi u dogovoru sa lokalnom samoupravom što pre trebalo naći rešenje za ovaj problem – napominje Dangubić.

Predsednik Saveta MZ Gajdobra ističe da je potrebno izgraditi pešačku i biciklističku stazu između dve Gajdobre, kao i završiti poslove na pratećem objektu za fekalnu kanalizaciju. Deo poslova vezanih za fekalnu kanalizacije je urađen, ali deo još uvek nije, što bi ako se uskoro ne uradi mogao biti veliki problem.

Godinama građena i opremana sportska hala u Gajdobri, ipak je čini se dovedena do samog kraja. Ostalo je još da se završe neke sitnice, obavi njen tehnički prijem i ishoduje upotrebna dozvola, pa će ovo sportsko zdanje biti stavljeno u funkciju. Halu će među ostalima koristiti učenici gajdobranske osnovne škole za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja.

U Gajdobri očekuju da će hala svečano biti puštena u rad za Petrovdan, 12. jula ove godine.

– U nekim gajdobranskim ulicama, postoji problem revitalizacije gornjeg sloja asfalta, što bi trebalo uraditi. Na sreću ovde kod nas, nije izražen problem vodosnabdevanja. Kvantitet i kavlitet vode je dobar, a da bi tako bilo i u narednim godinama, neophodno je uz postojeće izbušiti još jedan bunar.

Ulična rasveta je dobra. Međutim, postoji problem neredovnog održavanja puta do deponije smeća. Zbog toga je ne retko onemogućen prilaz vozilima ka deponiji. Ukazuje se i potreba za češćim košenjem javnih površina odnosno, za njihovim boljim održavanjem – zaključio je Risto Dangubić.

KUD sve aktivniji

Gajdobransko Kulturno – umetničko društvo „Blagoje Parović“, koje je godinama okupljalo veliki broj dece omladine, ali i odraslih članova, nakon apatije u koju je jedno vreme zapalo, opet je veoma aktivno.

Sprovođenjem akcije u osnovnoj školi koja je imala za cilj, animiranje što većeg broja dece, prvi pomaci viđeni su na ovogodišnjem takmičenju održanom u Valjevu. Članovi KUD –a „Blagoje Parović“ u kategoriji leptira osvojili su „Zlatni opanak“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here