Održan 10. jubilarni Međunarodni sajam numizmatike i kolekcionarstva

1323

BAČKA PALANKA: Danas (16.06.), u organizaciji Društva za očuvanje baštine i kolekcionarstva „Panonija“, u hotelu „Fontana“ u Bačkoj Palanci, održan je jubilarni, 10. po redu, Međunarodni sajam numizmatike i kolekcionarstva.

Ova tradicionalna manifestacija ljubitelja i sakupljača starih predmeta okupila je 38 izlagača iz raznih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva, kao i velik broj zainteresovanih posetioca. Od eksponata značajno mesto su zauzimala vojna, vatrogasna i druga obeležja, predmeti koji se ubrajaju u militariju, periodiku, pisma, službena i privatna dokumenta, razglednice, mape, i druga roba.

Jedan od najvrednijih izloženih eksponata, a od posebne vrednosti za prošlost Bačke Palanke (zbog svoje retkosti i izuzetne očuvanosti) je Pasoš vojvodstva Srbije izdat u Bačkoj Palanci 1855. godine. Ovaj eksponat izložio je Stojan Tomičić, rođeni Bačkopalančanin koji živi u Austriji.

Pasoš vojvodstva Srbije izdat u Bačkoj Palanci 1855. godine.

O numizmatici, kolekcionarstvu i o prethodnim sajmovima razgovarali smo sa MA istorije Nikolom Milivojevićem.

MA istorije Nikola Milivojević

„Do XX veka numizmatičke i druge kolekcionarske zbirke bile su dostupne široj publici jedino u muzejima i legatima. Numizmatičari i kolekcionari činili su uzak krug ljudi koji je retko otkrivao sadržaj svojih privatnih zbirki. Značajna promena desila se tokom druge polovine XX veka. Nakon oporavka od ratnih razaranja u Drugom svetskom ratu u većem broju zemalja odnašnje Evrope došlo je do ekonomskog procvata. Stvaranjem dobre finansijske osnove numizmatika i kolekcionarstvo je doživela svoju demokratizaciju. Više nisu smatrani hobijem vladara i imućnih. Njima su se sve više bavili pripadnici srednje klase. Sakupljači starina počeli su da se oranizuju u udruženja, društva i saveze. Deo redovnih aktivnosti ovih organizacija bila je razmena, odkup i prodaja robe.

Sajmovi numizmatike i kolekcionarstva u Bačkoj Palanci vezani su za osnivanje Društva za zaštitu baštine i kolekcionarstva „Panonija“ Bačka Palanka. Društvo je osnovano 25. maja 2012. godine. Ubrzo nakon osnivanja doneta je odluka o organizaciji prvog sajma starina u Bačkoj Palanci. Predviđeno je održavanje dva sajma godišnje tokom proleća i jeseni. Zbog povoljnog geografskog položaja Bačke Palanke prvi sajam prerastao je prvobitnu zamisao svojih organizatora i postao sajam međunarodnog karaktera. Održan je 10. novembra 2012. u Slovačkom domu u Bačkoj Palanci. Okupio je preko 60 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine. Među preko 300 posetilaca nalazio se veliki broj numizmatičara iz Mađarske, Slovačke, Nemačke, Hrvatske, Rusije i Austrije.

Drugi međunarodni sajam održan je 2. maja 2013. godine u prostorijama hotela „Fontana“. Ovaj sajam okupio je rekordnih 100 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, i drugih zemalja i oko 500 posetilaca. Treći sajam održan je 23. novembra u Slovačkom domu. Na njemu je učestvovalo 40 izlagača. Četvrti i peti međunarodni sajamovi numizmatike i kolekcionarstva upriličeni su 24. maja i 4. oktobra 2014. godine u restoranu „Olimp“ u Bačkoj Palanci. Privukli su preko 700 posetilaca i 80 izlagača. Šesti sajam i sedmi sajam organizovan je u Maloj sali hotela „Fontana“ 9. maja i 12. decembra 2015. godine. Posetilo ih je oko 600 posetilaca, a na njima je svoju robu izlagalo 83 izlagača. Pošto se hotel „Fontana“ pokazao kao najbolje mesto za održavanje ovakvih skupova Društvo je donelo odluku da se dalji sajmovi ponovo organizuju na istom mestu. Sajmovi su se u naredne dve godine organizovali jednom godišnje.

Osmi sajam svečano je otvoren u 9 časova 3. decembra 2016. godine. Prošao je u znaku obeležavanja stogodišnjice prelaska srpske vojske preko Albanije i obrazovanja Solunskog fronta. Deveti sajam održan 9. decembra 2017. godine. I pored loših vremenskih uslova okupio je 38 izlagača i 400 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Dana 16. jula 2018. održan je Deseti jubilarni međunarodni sajam numizmatike i kolekcionarstva. Program sajma pored izlagačke i prodajne ponude programa sajma upotpunila je tombola, promocija knjige „Osmanski novac“ Đorđa Jamušakova i promocija novog broja „Godišnjaka“ Društva za zaštitu baštine i kolekcionarstva „Panonija“ Bačka Palanka.

Na svim sajmovima održanim u Bačkoj Palanci izlagana je mešovita roba. U početku najzastupljenija je bila numizmatička, dok od 2016. svoje mesto je ustupila kolekcionarstvu. Kolekcionari najviše izlažu predmete koju su nekada bili u svakodnevnoj upotrebi. Značajno mesto zauzimaju vojna, vatrogasna i druga obeležja, predmeti koji se ubrajaju u militariju, periodiku, pisma, službena i privatna dokumenta, razglednice, mape, i druga roba“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here