Istražuje se ko je i kako „izgubio“ cisternu od 30 tona

1190
Vagon cisterna sa 30 tona plina pronađena je u nedelju popodne na železničkom stajalištu u mestu Kalenići, na pruzi Beograd – Bar, a niko ne zna kako je tamo dospela.
Prema saznanjima „Blica“, cisterna je bila deo kompozicije sa vagonima koji su prevozili plin, a koja je iz Beograda išla ka Požegi. Policija istražuje kako je cisterna sa propan-butanom završila u Kalenićima jer je gotovo nemoguće da se sama otkačila.
Da cisterna iz kompozicije nedostaje primećeno je tek kada je mašinovođa putničkog voza Užice – Beograd prijavio da je ugledao cisternu u Kaleniću. Taj mašinovođa je primetio otkačeni vagon i bilo mu je sumnjivo jer je cisterna koja stoji u stanici imala „završni signal“, odnosno obeležje u obliku kruga koje pokazuje da je u pitanju zadnji vagon u kompoziciji i odmah je obavestio dispečera u Požegi.
„Nemoguće je da se sama od sebe otkačila u stanici jer bi mašinovođi moralo da se pokaže na instrumentima, odnosno manometrima, da nešto nije u redu sa vagonima. Postoji i manje verovatno mogućnost da vagon nije bio u ‘vazduhu’, odnosno prikačen na glavni kočioni vod i da je vučen bez kočnica, te da zbog toga mašinovođa nije primetio da se cisterna otkačila“, kaže izvor „Blica“.
Iz „Srbija karga“ su potvrdili za „Blic“ da je u nedelju oko 18 časova, nakon dolaska teretnog mešovitog voza u stanicu Požega iz Beograda, utvrđeno da nedostaje poslednja vagon cisterna sa tečnim gasom.
„Odmah je upućena operativna komisija na lice mesta, gde je od strane železničkog osoblja cisterna uočena. Istovremeno je obavešten MUP i pristupilo se istražnom postupku u okviru koga je utvrđeno da cisterna nije imala oštećenja i samim tim nije moglo doći do eksplozije ili curenja, kao ni do ugrožavanja bezbednosti. Takođe je utvrđeno da je vagon cisterna na veoma stručan način otkačena iz sastava voza, te je pokrenuta krivična prijava protiv NN lica i očekuje se nalaženje počinioca od strane MUP. Nakon završetka rada železničke operativne komisije i zahvaljujući blagovremenom i adekvatnom delovanju železničkog osoblja, vagon cisterna je bezbedno otpremljena do konačnog odredišta“, zaključuju u „Srbija kargo“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here