Opštini Bač nagrada EU za kulturno nasleđe (VIDEO)

541

Opština Bač je dobitnik nagrade EU za kulturno nasleđe „Evropa Nostre 2018“ i „Grand prija“ za projekat „Vekovi Bača“, a pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević izjavila da je ta nagrada pokazatelj da je ključ uspeha upravo saradnja brojnih institucija i ustanova u, kako je ocenila, jednom dobrom partnerstvu.

Milošević je kazala da nagrada pokazuje da je Pokrajina na dobrom putu razvoja kulture i kulturnog nasleđa, a doprineće i razvoju turizma u toj opštini.

„Mislim da je ovo najprestižnija nagrada Evropske unije, posebno u godini koja je proglašena godinom kulturnog nasleđa i na ponos svih nas, na ponos čitave Vojvodine i ne samo čitave Vojvodine nego i čitave nacije“, rekla je Milošević na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, ova nagrada govori o velikom poduhvatu i na ponos je čitave vlade.

„Ona je samo jedan od primera Vojvodine, šta mi imamo sve da pokažemo i u narednom period ćemo nastaviti to i da radimo“, rekla je Miloševićeva.

Nagrada EU za kulturno nasleđe je najuglednija evropska nagrada u oblasti kulturnog nasleđa, a za nju je ove godine konkurisalo 160 projekata iz cele Evrope. Projekat „Vekovi Bača“ jedan je od 29 prijavljenih projekata.

Koordinatorka projekta Slavica Vujović naglasila je da je put do ove nagrade bio dug, ali da je na ovaj način nagrađen novi pristup u očuvanju kulturnog nasleđa.

Osnivač i realizator projekta „Vekovi Bača“ je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, a direktor Zavoda Zoran Vapa je poručio da je ova nagrada pokazatelj da je Vojvodina na dobrom putu i da je ovo samo, kako je rekao, samo jedan kamen u mozaiku onoga čemu se nada i u šta veruje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here