Otvaranje proizvodnog pogona – preka potreba

Mesna zajednica Tovariševo

1426

Krajem prošle godine, članovi Savet Mesne zajednice Tovariševo na čelu sa predsednikom Milošem Vukovljakom, napravili su listu prioritetnih poslova koje bi trebalo uraditi u ovom selu.


Na listi se našla izgradnja trim – staze između Tovariševa i Obrovca, sređivanje pijačnog prostora, kao i asfaltiranje dela ulica, odnosno presvlačenje slojem asfalta Vojvođanske i Krajiške ulice.

– Od poslova koji su obavljeni tokom ove godine, svakako da treba spomenuti renoviranje dela zgrade mesne zajednice, kao i postavljanje behatona u njenom hodniku. Behaton je postavljen i na parkingu ispred fiskulturne sale OŠ „Mileta Protić“, ispred dečjeg vrtića, kod prodavnice „Podunavlje“ u centru sela i ispred fontane u blizini Pošte. Pored toga, takođe tokom ove godine asfaltirali smo parking ispred Pravoslavne crkve u dužini od 65 metara – kaže Miloš Vukovljak.

– Odnošenje smeća do deponije, „Komunalprojekt“ obavlja svake srede, a od nekoliko komunalnih radnika koliko ih je bilo u našem selu pre preuzimanja nadležnosti od strane ovog preduzeća, sada je zaposlen samo jedan. Kada su komunalne usluge u pitanju, mislim da bi više pažnje trebalo posvetiti održavanju same deponije. Održavanje zelenih površina, odnosno njihovo košenje i komunalna higijena u ovoj godini su na zadovoljavajućem nivou, za razliku od protekle godine kada je bilo dosta problema.

Vukovljak ističe da je najveći deo putne infrastrukture u Tovariševu u dobrom stanju, izuzev u Vojvođanskoj i Krajiškoj ulici gde bi trebalo delove ovih ulica trebalo presvući asfaltom. – Osnovni, glavni i najveći problem u Tovariševu je nezaposlenost. U našem selu u poslednjih nekoliko godina zbog nemanja posla, počele su da se iseljavaju cele porodice – jedna do dve godišnje. Osim porodica, odlaze i pojedinci koji, idu u druge sredine gde su pronašli zaposlenje. Iz tog razloga, upućujem apel nadležnima, da se u Tovariševu što pre dovedu investitori koji će zaposliti pre svega mladu radnu snagu, kako bi zaustavili dalje smanjenje broja stanovnika.

Godišnje u Tovariševu umre između 40 i 45 osoba, a rodi se petnaestak dece, pa se broj stanovnika na godišnjem nivou smanji za tridesetak. Pored toga, jedan broj Tovarišana odlazi iz sela i nastanjuju se u Bačkoj Palanci i Novom Sadu, prvenstveno zbog zaposlenja koje tamo nalaze – napominje Vukovljak.

U Tovariševu radi Zemljoradnička zadruga „Livade“ koja zapošljava 25 radnika, kao i „Animal komerc“ u kome rade tri radnika. Pre dve godine u ovom selu je počeo sa radom i dečji vrtić, koji je u svoje okrilje u ovoj godini prihvatio dvadesetčetvoro dece. Kulturno – umetničko društvo „Nebojša Nedimović“ okuplja tridesetak članova, koji vežbaju i nastupaju, različitim povodima kako u Tovariševu, tako i van njega.

Osnovnu školu „Mileta Protić“ pohađa oko 240 đaka, od prvog do osmog razreda. Nažalost, pojava sve manjeg broja đaka, prisutna je i u tovariškoj školi. U Tovariševu, kao i većini ostalih opštinskih mesta postoji dobrovoljno vatrogasno društvo, kao i Šah klub „Vojvodina“. Lovačko društvo „Fazan“ okuplja 70 članova i deo je Lovačkog udruženja „Južna Bačka“. Aktivno je i ribolovačko udruženje „Karaš“, u kome se nalazi tridesetak članova.

Na inicijativu članova MZ Tovariševo, uređena su dva parka za decu, a njihovo uređenje pomogla je lokalna samouprava. Parkovi su pravi mali raj za najmlađe, kao injihove roditelje, ali i ostale stanovnike ovog sela. Godišnje se u Tovariševu zasadi između 50 i 100 sadnica listopadnih i četinarskih vrsta. Veliku pomoć i podršku, žitelji ovog sela imaju od donatora – Tovarišana koji žive van ovog mesta kao i nekoliko privrednih društava. Zahvaljujući njima u Tovariševu je izgrađena fontana kao i letnjikovac.

Avion koji se nalazi u centru ovog sela, obnovljen je zahvaljujući doktorki Mileni Protić. On je svojevrsni spomenik i sećanje na tovariškog pilota Miletu Protića. Fondacija „Mileta Protić“ svake godine novčano, ali i poklonom, nagradi đaka generacije osnovne škole u Tovariševu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here