Pogledajte ko sve može da čita vaše poruke na Gmail-u

811

Mnoge kompanije skeniraju poruke elektronske pošte svojih korisnika kako bi unapredile proizvode, ali ponekad i njihovi zaposleni moraju da pročitaju poruku, a Gugl nema ništa protiv toga.


Isto je i sa ostalim pružaocima usluga elektronske pošte u čijim uslovima korišćenja nigdje nije zabranjeno čitanje tuđe pošte.

Zaposleni koji rade za stotine kompanija koje se bave razvojem softvera čitaju privatne poruke korisnika Gmail, piše Biznis Insajder, a prenosi „Tportal“.

Pre godinu dana Gugl je obećao da će prekinuti skeniranje pristigle pošte svojih korisnika, ali kompanija nije učinila mnogo kako bi zaštitila sandučiće od programera softvera trećih strana.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Korisnici „Gmail“ koji su se prijavili za ‘usluge temeljene na e-pošti’ kao što su ‘upoređivanje cena za kupovinu’ i ‘automatizovane usluge za planiranje puta’ najčešće su u opasnosti da njihove poruke budu pročitane, prvi je objavio Vol strit žurnal.

Stotine programera elektronski ‘skeniraju’ pristigle pošte ljudi koji su se prijavili za neke od tih programa, a u nekim slučajevima zaposleni ih doista čitaju. Gugl je odbio da komentariše.

Gugl kontroliše kome će dati pristup, ali ne i šta će kompanije kasnije da rade sa podacima

Nije vest da Gugl i mnogi vrhunski davatelji usluga elektronske pošte trećim stranama omogućuju pristup korisničkim sandučićima te su im, u većini slučajeva, korisnici sami omogućili pristup kako bi zauzvrat mogli da koriste njihove usluge. „Spoljašnje“ aplikacije i stranice moraju proći proces provere, a kako bi se osigurao, Gugl zaključuje prihvatljiv ugovor o privatnosti.

Ono što je nejasno je koliko se treće strane pridržavaju sporazuma i hoće li Gugl učiniti sve kako bi osigurao da ga se drže, kao i jesu li korisnici u potpunosti svesni da pojedine kompanije možda čitaju njihove e-poruke.

Mikael Berner, izvršni direktor „Edison Softvera“, jedne od razvojnih kompanija koja nudi aplikaciju za organizaciju elektronske pošte, izjavio je kako su njegovi zaposleni pročitali e-poštu stotina korisnika Gmail u cilju izgradnje nove funkcije.

Izvršni direktor druge kompanije je rekao da zaposleni čitaju poruke i da to postaje ‘uobičajena praksa’.

Sve piše u uslovima korišćenja

Kompanije koje su se obratile mediju The Journal“ potvrdile su da je mogućnost čitanja poruka navedena u korisničkim ugovorima te da primenjuju stroga pravila u vezi sa rukovanjem e-poštom.

Zanimljivo je napomenuti da vrlo malo ukazuje na to da Gugl radi drugačije od Majkrosofta ili drugih vrhunskih pružalaca usluga elektronske pošte. Prema The Journal“, ništa u Majkrosoftovim ili Jahu sporazumima o korisničkoj politici ne brani eksplicitno ljudima da čitaju e-poruke drugih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here