Prošetajte palanačkim „Etno šorom“ (FOTO)

2230

BAČKA PALANKA: U samom centru grada jutros u 10.00 časova svečano je otvorena manifestacija „Etno šor“. Štandovi će biti postavljeni ceo dan, a pored đakonija iz domaće radinosti, posetioce očekuje bogat program.


Ove godine učestvuje preko 50 izlagača, a posetioci ručne radove i gastronomske specijalitete mogu da pronađu na 30 štandova. Pored  izlagača iz opštine Bačka Palanka, tu su Udruženje iz Beograda, Novog Sada, Srbobrana, Subotice, Bačkog Petrovca, Inđije, Futoga, Kikinde i Čortanovaca.

Milica Stoisavljević

„Ono što nas očekuje su radionice za decu i odrasle od 16 do 18 časova u okviru kojih su predstavljeni stari zanati i običaji, izrada rukotvorina od kože i kožnih sirovina. Takođe, Udruženje „Keramistika“ učestvuje u radionici gde mogu da nauče kako da rade sa grnčarskom glinom, a „Svilen konac“ iz Obrovca naučiće posetioce kako da izrađuju predmete od vune“, rekla je direktorka TOO Bačka Palanka Milica Stoisavljević za BaP vesti.

U okviru programa održaće se i predavanja na temu „Turističke manifestacije kao faktor razvoja turizma“, „Finansijski aspekt manifestacije i značaj apliciranja na konkursima“ i „Internet marketing u službi promocije manifestacije“. Ova predavanja počinju u 17.00 časova u „Veljkovoj bašti“.

„Ove godine smo dali poseban značaj ovoj manifestaciji i predavanjima želimo da pokažemo sugrađanima kako jedan ovakav događaj može da utiče na razvoj turizma kao značajan faktor. Predavači će pričati i o tome šta je cilj ovakvih manifestacija i kako su to građani na dobiti prilikom organizovanja istih“, kaže Milica Stoisavljević.

Naša sagovornica dodaje da je svakako glavni cilj „Etno šora“ očuvanje tadicije i kulture, i način da dočaramo kako se to nekad živelo i radilo.

Jelena Rajović

Kao i prošle godine i ove, dodeljivaće se nagrade za najlepši štand, tačnije za tri najlepše uređena štanda. Tajni sručni žiri će obići štandove i odlučiti kome će pripasti nagrade. Treća nagrada je vaučer za večeru za dve osobe u hotelu „Vila Grande“ i od prodavnice kožne galanterije „Story“ tri ženska kaiša. Druga nagrada je umetnička slika od ULS „Petar Tomić“, a prva nagrada je poklon vaučer vikend za dve osobe u kompleksu „Elite Palić“ na Paliću. Proglašenje pobednika je zakazano za 19:15, a od 19:30 počinje nastup CTKU „Kosta Abrašević“ sa gostima.

Kao što smo već pomenuli, posetioci ove divne manifestacije na štandovima mogu da vide i probaju razne ručne radove, starinske vezove, nakit, posuđe, ali i mnoge tradicionalne slane i slatke specijalitete.

Dušica Miljković

Jedan od mnogih zanimljivih štandova je i jedan sa ručno rađenim organskim sapunima. U ovim sapunima, kako kaže Dušica Miljković nema nikakve hemije, veštačkih boja i mirisa već su u njemu sve prirodni sastojci. Samim tim blagotvorno deluju na kožu i mogu da pomognu u ublažavanju raznih kožnih oboljenja.

„Na svakom sapunu pojedinačno nalazi se deklaracija šta se tačno unutra nalazi. Neki od sastojaka su maslinovo ulje, kozije mleko, hladno ceđeno palmino ulje… U zavisnosti od sastojaka, postoje i različite vrste sapuna – lavanda umiruje, aktivni ugalj je odličan za ekceme i akne, zelena glina „kupi“ sve loše sa kože“, kaže Dušica.

Drugi štand koji nam je privukao pažnju jeste onaj sa dobrom starom grnčarijom. Zanat koji je nekad bio rasprostranjen i na ovim prostorima, danas postoji samo u tragovima. Inna Popović je rešila da ovaj zanat sačuva od zaborava i kroz radionice i drugima prenese ljubav prema grnčarskoj glini.

Inna Popović

„Pre 12 godina sam počela da radim sa glinom, ali samo iz hobija. Sad sam već usavršila i nove tehnike pa se trudim da radim ono što mi ljudi sami traže, a to su uglavnom ukrasne vaze i saksije“, kaže nam Inna.

Put jedne saksije je dug jer Ina sama iz zemlje uzima glinu, tako da je prvo neophodno pripremiti materijal pa tek onda početi sa izradom samog predmeta.

 

[wonderplugin_slider id=21]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here