Meštani Pivnica zabrinuti zbog zagađenja iz lokalnog silosa

Pitanje zaštite životne sredine u Pivnicama.

1951

PIVNICE: Meštani sela Pivnice u oštini Bačka Palanka, nezadovoljni što u blizini njihovih kuća radi mešaona stočne hrane sa silosom, tvrde da nivo buke prevazilazi propisane okvire i da im zdravlje ugrožava prašina koja se stvara u procesu proizvodnje.

Buka i prašina koju prave silos i mešaona stočne hrane preduzeća „General Fud“ ujedinili su meštane sela Pivnice koji žive u delu ulice Petra Drapšina. Oni smatraju da ovakav objekat ne može da posluje u centru naselja.

„Tu je škola, tu je crkva, tu je tržnica, tu je zabavište. To je ogromna prašina, mikotoksina i svega ima u tome, tako da ja podržavam njih i to nije smelo još u startu da se dozvoli da se u centru sela tako nešto izgradi“, kaže Aleksandar Bikicki.

Silos postoji više od dve decenije, nedavno je promenio vlasnika, a novi je odmah počeo probnu proizvodnju i rekonstrukciju. Bivši vlasnik je takođe bio kritikovan zbog buke, a Ljubica Lazarov pokazuje da je slučaj bio i na sudu 2005. godine.

„Postoji presuda kojom Okružni sud u Novom Sadu poništava rešenje prvobitno o izgradnji industrijskih objekata u Pivnicama u bloku broj 14“, objašnjava Ljubica Lazarov.

Meštani koji žive u blizini silosa navode da su se obraćali na više adresa tražeći pomoć.

„Videli ste i sami koliko je dograđeno tih ćelija i oni stalno grade. To sve gore će nama biti. A niko ništa ne preduzima od nadležnih organa“, kaže Milan Žabaljac.

Iz Opštine Bačka Palanka navode da su 2012. na javni uvid Nacrta za izmene i dopune Plana generalne regulacije Pivnica, stigle dve primedbe i nijedna se nije odnosila na silos u centru sela.

Inspektor za zaštitu životne sredine je nedavno izvršio nadzor i utvrdio da je sistem zatvorenog tipa i da se prašina sakuplja u unutrašnjosti silosa. Što se buke tiče naloženo je da se ponovo izvrši merenje.

Vlasnik silosa, Vladimir Mandić je u razgovoru sa nama najavio da će nakon stručnog nalaza izolovati delove objekta za koje se utvrdi da stvaraju buku. Kaže, želi dobru saradnju sa meštanima, pošto su mu potrebne sirovine za preradu, jer ovde pravi hranu za svoje farme pilića i koka nosilja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here