„Zlatna svadba“ u Bačkoj Palanci

Udruženje građana "Stav" uz pokroviteljstvo Opštine Bačka Palanka

3434

Udruženje građana „Stav“, uz pokroviteljstvo Opštine Bačka Palanka i podršku Turističke organizacije Opštine, organizovalo je jako lepu manifestaciju.


U pitanju je „Zlatna svadba“, za sve bračne parove koji su brak sklopili pre tačno pedeset godina, odnosno 1968. godine. Na kraju se odazvalo 39 bračnih parova, što je premašilo očekivanja organizatora.

Skup bračnih parova je bio u Hotelu Fontana gde su dame dobile bukete cveća, krenulo se zatim peške do platoa ispred Erste banke gde je usledilo slikanje i puštanje balona, da bi potom prešli u svečanu salu Skupštine opštine gde su čitani bračni zaveti i gde im se obratio predsednik SO Bačka Palanka Mita Lačanski.

– Davne 1968. godine ste odlučili da započnete zajednički život koji i danas traje. Gradili ste bračnu zajednicu velikim poštenjem, tolerancijom i uzajamnim poštovanjem. Vaše bračno putovanje traje već pet decenija, jer ste našli pravog saputnika sa kojim putujete mirnim vodama koje talasi zaobilaze.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Treba da budete uzor svim mladim bračnim parovima i onima koji žele da tek stupe u brak. Negovali ste i oplemenjivali vašu bračnu vezu i niste joj dozvolili da se otuđi i uvene. Skromni ste bili u željama i bilo vam je dovoljno da budete zajedno i srećni, ni više ni manje od toga. To treba da bude cilj svih supružnika.

Danas je za vas poseban dan, proslavljate pola veka zajedničkog života. To nije malo, ali vi ste uspeli da proživite sve muke, nedaće i neprospavane noći, životne uspone i padove i da doživite ovaj jubilej, rekao je između ostalog predsednik SO Bačka Palanka Mita Lačanski.

Nakon svečane sale u Skupštini opštine, usledio je odlazak u Vilu Grande gde je upriličena večera za sve bračne parove. Bila je tu i živa muzika, plesalo se, pevalo, bila je čak i mladenačka torta. Sve je ličilo na prave svatove.

– Moram da kažem da je vreme bilo ograničavajući faktor, jer su tog dana bile vremenske neprilike u Bačkoj Palanci. Veliku ulogu su odradili članovi porodica bračnih parova koji su na neki način nagovorili da prihvate naš poziv i ponudu za obeležavanje zlatne svadbe.

Mi smo kao organizatori uočili neke stvari koje možemo da popravimo sledeći put. Reakcija ljudi, bračnih parova i sponzora, je bila više nego fantastična. O zlatnoj svadbi se još priča u gradu i to nam daje snagu da sledeće godine napravimo još bolju manifestaciju sa manje napora nego sada. Ta priča koju sada bračni parovi pričaju ili će tek pričati se polako uvodi za sledeće godine. Opština Bačka Palanka nam je maksimalno izlašla u susret.

Ova manifestacija bi trebala da uđe u tradiciju, kako neka generacija ne bi ostala uskraćena za obeležavanje zlatne svadbe, kaže Zoran Jovičin iz UG “Stav”.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here