Obeležen Dan rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“

972

BAČKA PALANKA: U skupštinskoj sali Opštine Bačka Palanka, u subotu 14. jula, godišnjom konferencijom obeležen je Dan rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“.


Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESKOM, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Opštine Bačka Palanka.

Tokom sastanka razmatran je Godišnji izveštaj o aktivnostima u Rezervatu biosfera „Bačko Podunavlje“. Ovaj rezervat se nalazi na severozapadu Vojvodine i predstavlja jednu od najvećih i najočuvanijih ritsko- močvarnih celina u gornjem toku Dunava kroz Srbiju. Prostire se na područjima opština/gradova Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa „Čovek i biosfera“ doneo je odluku o upisu „Bačkog Podunavlja“ na Svetsku listu rezervata biosfere, na sednici koja je održana u Parizu, 14.6.2017. godine te je „Bačko Podunavlje“ postalo deo Mreže rezervata biosfere, koja obuhvata 669 područja iz 120 zemalja. Mreža je od ključnog značaja za ostvarivanje održive ravnoteže između zaštite biološke raznovrsnosti, očuvanja kulturnih vrednosti i socio- ekonomskog razvoja.

Predsednik SO Bačka Palanka, Mita Lačanski, u svom obraćanju gostima, istakao je: „Upisom na listu rezervata biosfere područja „Bačko-Podunavlje“, učinjen je korak ka uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“, prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja: Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. Dakle, zahvaljujući svom geografskom položaju, Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ pruža velike mogućnosti za međusektorsku i međudržavnu saradnju i održiv razvoj.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here