U Obrovcu obeležen Dan borca

1390

Pored MZ Mladenovo i Obrovčani su obeležili Dan borca kao i svake godine do sada.


Dan borca je bio državni praznik u SFRJ i SR Jugoslaviji. Potrebno je spomenuti da je tog dana Politbiro Centralnog komiteta KPJ doneo odluku o podizanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije protiv okupatora.

Sednica je održana u Beogradu u vili Vladislava S. Ribnikara, kući u kojoj je kasnije otvoren Muzej 4. jul. Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i proslavljao se svake godine u čitavoj SFRJ. Posle raspada SFRJ postao je državni praznik SR Jugoslavije, da bi se u kasnijim godinama obeležavao samo u Republici Srbiji.

Ukinut je kao praznik 2001. godine odlukom Vlade Republike Srbije. Praznik se i dalje nezvanično obeležava u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, koji ne dozvoljavaju da odu u zaborav i NOB, NOR, partizani, pioniri druga Tita, heroji, mnoga imena, praznici i datumi koji su vezani za našu istoriju.

Tako su Obrovčani pozdravnim govorom predsednika Boračke organizacije Bore Zečevića započeli obeležavanje i ovog 4. jula. Polaganje venca na spomen ploču su obavili najstariji članovi Zdravko Polić, Milovan Vujić i Boško Kozomora. Zastavu Republike Srbije koja je krasila ovaj skup nosila je najmlađa učesnica Katarina Đerković sa svojim dedom.

Posle odavanja pošte nastavljeno je druženje u sali Doma kulture. Lepo je bilo gledati kako uramljenu sliku svog dede spomeničara nosi s ponosom Milan Čika Tošić. Inače, ovom skupu su prisustvovali i potomci nosilaca spomenice 1941 – 1945 godine Milan Marković, Bora Zečević, Boška Kozomore i dr.

Moramo napomenuti da u Obrovcu još uvek žive tri učesnika NOR, pa se razgovara kako bi se ova udruženja ubuduće mogla zvati. Ovaj skup su organizovali sami učesnici, a pohvalu za to što je pripremila salu i stolove dobila je Slađa Zečević, čiji je deda nosilac partizanske spomenice.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here