Cena svinjetine ponovo raste

535
Foto: 021

Potrošači u Srbiji uskoro bi mogli da očekuju novi rast cena svinjskog mesa.


Analitičari, međutim, ne predviđaju da će se ponoviti scenario iz jula 2017. godine kada je preko noći kilogram ove vrste mesa poskupeo za sto dinara, a cena svinjskog buta u maloprodaji dostizala i 600 dinara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je nedavno da cene svinja poslednjih dana rastu i da se procenjuje da će vrlo brzo dostići 180-185 dinara za kilogram žive vage. Prema njegovim rečima, to je rezultat ulaganja u prerađivačku industriju i povećanog broja klanica u Srbiji.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Ono što je naredni zadatak države jeste da osavremenimo sistem, odnosno donesemo nove pravilnike o oceni kvaliteta mesa“, najavio je Nedimović.

Cene tovljenika na stočnim pijacama u poslednja dva meseca dosta variraju, što se može videti i u mesarama i supermarketima.

Novom poskupljenju svinjskog mesa doprineće nestašica na tržištu, zbog čega je Srbija, u prvih pet meseci ove godine, uvezla svinjetinu za više od 30 miliona evra, odnosno uvezeno je 15.000 tona mesa.

Sagovornici Politike ocenjuju da će uskoro doći i do porasta cena na evropskom tržištu što će se odmah odraziti i na domaće cene.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here