Za godinu 44.728 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

606
Foto: Ilustracija

U ovoj godini u Srbiji je bilo 30 smrtnih slučajeva u nasilju u porodici, od čega su 23 žene i sedam muškaraca, a od 1. juna lane do 30. juna ove godine, ukupno je prijavljeno 44.728 slučajeva nasilja u porodici, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Posle druge sednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, na kojoj su razmatrani rezultati jednogodišnje primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ministarka pravde Nela Kuburović kazala je da je broj prijavljenih slučajeva nasilja veliki, ali i da pokazuje da su žrtve ohrabrene da nasilje prijavljuju.

Kuburović je navela da je u 16.185 slučajeva bilo predloga za izricanje mere prilikom prijave nasilja, a da su sudovi usvojili produženje hitne mere na 30 dana u 15.617 sučaja, dok je izrađeno 10.503 individualna plana za zaštitu žrtava, što, kaže ona, pokazuje da su grupe za koordinaciju koje su formirane razmatrale pojedinačne slučajeve.

„Kao pojedinci imamo obavezu da prijavljujemo nasilje. Od 30 smrtnih slučajeva u 2018. godini, samo u tri slučaja smo imali prijavu nasilja”, rekla je Kuburović i istakla da nasilje nije privatna stvar.

[wonderplugin_slider id=24]

 

Prema njenim rečima, 44.728 ukupno prijavljenih slučajeva pokazuje da se više ne ćuti o nasilju u porodici.

Kako kaže, radilo se i na edukaciji i saradnji sa institucijama širom Srbije, a rezultati rada biće dostavljeni Vladi Srbije u formi izveštaja. “Mi ostajemo spremni da zakon dorađujemo i da se sa ovim društvenim problemom borimo i dalje”, istakla je Kuburović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je policija izrekla za godinu dana ukupno 28.026 mera, od toga 8.751 meru privremenog udaljenja učinioca iz stana, 19.275 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj, od čega su od strane sudova imali produžetak mera u 15.373 slučaja.

“Podrška društva je veoma važna. Vrlo je važno da žrtve znaju da imaju podršku, da znaju da nisu same u svemu tome što se dešava i da mogu da računaju na to da će društvo stati iza njih i ne samo fizički sprečiti da im neko nanese fizičku patnju ili tešku telesnu povredu, već i u tome da će ih podržati u daljem životu”, kazao je ministar.

Preventiva nasilja je veoma važna, navodi Stefanović, koji je podsetio da je u osnovnim školama prošle godine počeo ciklusom predavanja između kojih je jedna od tema suprotstavljanje nasilju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here