Veliki broj vozača nezadovoljan novim pravilnikom o tehničkom pregledu

"Za nabrajanje zbog čega je sve moguće vratiti auto sa tehničkog pregleda bio bi potreban ceo dan"

865
Foto: E. Lalmand

Veliki broj vozača nezadovoljan je novim pravilnikom o tehničkom pregledu, o čemu svedoči i vest da je u Požegi jedan građanin zapalio svoj automobil jer zbog navodnog sitnog kvara nije prošao kontrolu.


Novim pravilnikom kontrola vozila je pooštrena, detaljnija i traje pola sata. Planirano je da pregled ne bude samo formalnost, već ozbiljna provera automobila.

Vozilo na tehničkom pregledu mora da bude čisto, a neće proći kontrolu ako je, na primer, naprslina na vetrobranskom staklu veća od deset centimetara. Takođe, zbog rupe na blatobranu vozač bi svoj automobil morao ponovo dovesti na tehnički pregled. Ne tolerišu se ni neispravnost brisača, ni dubinska korozija. Broj motora mora da bude čitljiv, a prepravka na vozilu mora da bude prijavljena i da ima odobrenje proizvođača.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Saša Lakić iz Centra za tehnički pregled vozila rekao je za Politiku da kada bismo nabrajali zbog čega je sve moguće vratiti automobil na ponovnu kontrolu bio bi nam potreban ceo dan.

„Pravilnik je korektan i u skladu je sa pravilnicima koji važe u okolnim zemljama. Problem je u tome što su vozači u Srbiji navikli da prolaze tehnički, a da njihovo vozilo i ne vide. Neispravnosti na automobilu ne tolerišu se nigde u svetu“, naveo je Lakić.

Kako je sagovornik Politike rekao, donošenjem novih propisa se stalo na put završavanju tehničkih pregleda preko veze. Ipak, kao jedan od problema, on je istakao nezadovoljavajući nivo znanja kontrolora.

U slučaju da vozilo zbog neispravnosti bude vraćeno sa tehničkog pregleda, vozač dobija papir na kome piše šta je neispravno i ima rok do tri radna dana da popravi kvar i vrati se na kontrolu. Međutim, još nije usvojena cena ponovnog pregleda.

Iako se novi pravilnik primenjuje već više od dvadeset dana, nadležni još nisu formirali ni zvaničnu cenu tehničkog pregleda vozila. Vozači koji ovih dana dovoze automobile na tehnički pregled, za to plaćaju oko 3.000 dinara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here