Putovanja u režiji nastavnika zloupotreba službenog položaja

721
Фото: Илустрација

Iako Pravilnik o ekskurzijama ne predviđa odredbu o putovanjima koje nastavnici organizuju u privatnoj režiji, ovakvom praksom oni krše niz zakona i zloupotrebljavaju službeni položaj.


Poslednji slučaj sa putovanjem učenika Devete beogradske gimnazije u Španiju nije jedini. Prolećna putovanja, zimovanja, letovanja, kampovi za učenike stranog jezika, samo su deo „turističke ponude“ u školama koju promovišu nastavnici, uz opravdanje da nije zabranjeno da u svoje slobodno vreme i uz saglasnost roditelja vode đake na putovanja.

Međutim, Irena Brajević, direktorka Osme beogradske gimnazije kaže za „Danas“ da je u zakonu jasno navedeno šta su zaduženja nastavnika, a da su svi oni koji se bave poslovima koje im država nije dala krivično odgovorni.

„Nastavnik zaposlen u školi ne može da bude turistički vodič, niti može da zastupa interese drugih lica. Ovde je reč o krivičnom delu prevare i u nadležnosti je tužilaštva da ispita ceo slučaj“, navodi Brajević.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Radivoje Stojković, direktor novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, takođe tvrdi da je zakon u ovakvim slučajevima vrlo jasan i da svaka aktivnost koju nastavnik ima sa svojim đacima mora da bude evidentirana u godišnjem programu rada škole, u suprotnom je organizovana mimo propisa i predstavlja zloupotrebu službenog položaja.

„Ne možete turistički aranžman uvesti u učionicu. Turističkim radnicima nije dozvoljeno da ulaze u škole. Ako ništa drugo, ovde je prekršen zakon o oglašavanju“, smatra Stojković.

Praksa organizovanja putovanja u privatnoj režiji nastavnika godinama postoji u osnovnim i srednjim školama. Ova tema otvorena je pre nekoliko meseci kada je u javnost isplivao slučaj nastavnice iz OŠ „Karađorđe“ koja je u sklopu putovanja u Amsterdam vodila učenike u ulicu crvenih fenjera.

Još tada je resorni ministar najavio da će u novom pravilniku o ekskurzijama privatna putovanja sa učenicima morati dobiti saglasnost uprave škole. Taj pravilnik do danas nije usvojen, a u Ministarstvu kažu da je predlog spreman i da se čeka mišljenje Ministarstva finansija zbog potrebe da se ekskurzije izuzmu iz postpuka javnih nabavki.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here