Trinaest hektara pod paradajzom

Gazdinstvo Pivarski bavi se ratarstvom, voćarstvom i povrtarstvom.

2757

TOVARIŠEVO: Na vlastitom imanju u Tovariševu se bačkopalanačko gazdinstvo Pivarski bavi ratarskom, voćarskomi povrtarskom proizvodnjom.

Povrtarska proizvodnja zasnovana je pre svega na gajenju paradajza. Sa proizvodnjom su počeli 2001. godine, ali je i pored brojnih teškoća na koje su nailazili nisu smanjivali, već su je naprotiv širili, tako da se danas ona odvija na 13 hektara. Paradajz iziskuje gotovo svakodnevni rad, što je najbolje poznato onima koji se bave gajenjembar neke vrste povrća. Uz to i turbulentno tržište ipak nisu uspeli da spreče porodicu Pivarski da odustanu od gajenja ove povrtarske kulture.

Naprotiv, upornim, marljivim i istrajnim radom, uspeli su u godinama za nama da stasaju u proizvođače paradajza za primer i uzor drugima ne samo u bačkopalanačkoj, već i drugim opštinama.

– Naše gazdinstvo gaji paradajzgodinama. Pre sedamnaest godina počeli smo sa ceđenjem soka i njegovom prodajom zainteresovanim kupcima, kaže Radovan Pivarski.

– Jedan od najvećih problema u ovoj proizvodnji svakako je berba paradajza. Naime, zbog veoma malog broja radnika koji se mogu angažovati, bili smo prinuđeni da prošle godine
kupimo mašinu za branje i na taj način rešimo ovaj problem. Berba paradajza na našim parcelama će uslediti sredinom avgusta i trajaće do kraja septembra. Najveći deo ovogodišnje proizvodnje, tačnije deo koji se odvija na deset hektara, otkupiće Fabrika za preradu voća i povrća „Nektar“. Preostala tri hektara ploda preradićemo u ceđeni sok i ponuditi ga kupcima.

– Za ceđenje soka, koristimo tri sorte paradajza a sve sa ciljem kako bi dobili odgovarajuću gustinu i kiselost. U ovom poslu učestvuju četiri radnika koji rade na mašinama za pasiranje i ceđenje. Na tržištu smo prisutni od 2001. godine i imamo solidno iskustvo u ovom poslu. Sa ponosom mogu da kažem da imamo dosta stalnih mušterija, što dovoljno govori koliko smo uspešni u ovom poslu. Paradajz se kao kultura na istoj zemljišnoj površini može pojaviti tek svake četvrte godine, tako da o tome strogo vodimo računa, napominje Pivarski. Proizvodnju paradajza na veliko, Pivarski su između ostalog pokrenuli zbog dugogodišnje saradnje sa „Nektarom“ iz Bačke Palanke, sa kojom su potpisali i petogodišnji ugovor.

– Od 2008. godine sarađujemo sa njima. Nakon potpisivanja ugovora kupili smo i mašine za
berbu,zahvaljujući kojima uspevamo da ispunimo sve ugovorne obaveze. Naša dosadašnja iskustva su veoma dobra, a ako sve ostane kao što je sada, po svemu sudeći sadašnji petogodišnji ugovor ćemo obnoviti, jasan je Radovan Pivarski.

Dakle, gazdinstvo Pivarski će i u narednim godinama proizvoditi paradajz pre svega za industrijsku preradu, a neće prestati sa proizvodnjom ceđenog soka. O uspešnosti posla kojim se bave ne žele da govore, najbolje je da o tome govore, kako rekoše, kupci kojih je iz godine u godinu sve više.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here