Da se preci ne zaborave, a potomci da pamte

U Mladenovu održana manifestacija 48. „Dani kolonizacije – Mladenovo 2018.“

1698

Bezmalo pola veka, tačnije 48 godina u Mladenovu se drugog vikenda avgusta okupljaju žitelji ovog mesta, kako bi na poseban način obeležili vreme kada su oni i njihovi preci, jednim od vozova bez voznog reda stigli iz nekadašnje Bosanske Krupe, Glamoča i Kupresa u ondašnji Bukin, danas Mladenovo.


Ove godine, ovoj manifestaciji su prisustvovali ugledni gosti – predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka Mita Lačanski, zamenik predsednika Opštine Aleksandar Saša Borković, načelnik za privredu Zoran Baćina, šef inspekcijske službe Dragana Zavalić, član Opštinskog veća zadužen za saobraćaj Milorad Paripović, i protonamesnik u mladenovljanskoj crkvi Aleksandar Zeljković.

Od pratećih programa čije održavanje je planirano, izostala je pokazna vežba mladih članova DVD Mladenovo i izložba ručnih radova udruženja žena „Bukin“ iz Mladenova.

U holu OŠ „Branko Ćopić“ prvog dana manifestacije posetioci su mogli da vide izložbu o kolonizaciji. Iste večeri u holu OŠ „Branko Ćopić“ uz prikazivanje filma „Zavičaj u srcu“ autora Mladenka Kumovića, nastupila je muška pevačka grupa „Dar zavičaja“ iz Mladenova na čelu sa Dobrivojem Bogdanovićem.

U subotu, 11. avgusta, članovi Udruženje likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke stvarali su radove ispred zgrade OŠ „Branko Ćopić“. Na obnovljeno spomen obeležje palim borcima narodnooslobodilačkog rata 1941 – 45. položeno je cveće. Nakon polaganja cveća prisutnima se obratio Radoslav Milošević, predsednik SUBNOR –a Bačka Palanka.

– Uvek je lepo doći u Mladenovo, a posebno kada traju Dani kolonizacije. Kod ovog spomenika čast je stajati, govoriti i mi ćemo to raditi dok nas ima. Želim ovom prilikom da kažem, da Mladenovo još uvek nema školsku fiskulturnu salu. Nadam se da tako neće biti još dugo. Čestitam vam Dane kolonizacije, uz iskrenu želju da se na ovom mestu nađemo i sledeće godine – napomenuo je Milošević.

Nakon polaganja cveća u Domu kulture održana je svečana sednica Saveta MZ Mladenovo. Na svečanoj sednici o dostignućima mesne zajednice u proteklom periodu, kao i planovima vezanim za naredni period govorio je Slobodan Manojlović, predsednik Saveta MZ Mladenovo.

Manojlović je posebno istakao, da Mladenovljani očekuju da se u njihovom mestu završe poslovi na kanalizaciji kao i nafiskulturnoj sali, kao i da započne izgradnja vrtića. Osim toga, Manojlović je naglasio da se građani Mladenova vodom za piće snabdevaju iz dva bunara. Jedan je u vlasništvu ZZ „Lovrenac“, a drugi je, kako je rekao prešao u vlasništvo privatnog lica, a u toku su poslovi na prelasku u nadležnost „Komunalprojekta“.

Potom se prisutnima u sali doma kulture obratio Mita Lačanski predsednik SO Bačka Palanka.

– Tradicionalnom manifestacijom Dani kolonizacije, čuvamo od zaborava uspomenu na pretke koji su po završetku Drugog svetskog rata iz nekadašnje Bosne došli i doselili se u ondašnji Bukin, današnje Mladenovo. Ovo je prilika da ukažemo poštovanje onima, koji su dali svoje živote čuvajući i braneći slobodu svoga naroda.

Ova manifestacija je od velike važnosti ne samo za našu opštinu, već slobodno mogu reći i za našu državu. Snaga jednog naroda, a samim tim i države ogleda se u očuvanju vere, pisma, jezika, istorije, tradicije i kulture. Ovde u Mladenovu se mnogo radi na ovom važnom zadatku. Posebno mi je drago što među vama vidim decu i omladinu. To je znak da smo na dobrom putu da generacijama koje dolaze ostavimo da čuvaju od zaborava svoje pretke, da ne zaborave svoje običaje i da neguju vrednosti iz kojih su potekli – naglasio je Mita Lačanski.

Celovečernji koncert u subotu uveče održalali su članovi KUD –a „Dr Mladen Stojanović (vetertani, folklortni ansambl, muška pevačka grupa „Dar zavičaja“) i članovi SKUD „Opanke“ iz Pozuma kod Sentandreje iz susedne Mađarske.

Najuspešniji pecaroš – Stanković

Takmičenje u pecanju ribe na plovak okupilo je 15 takmičara. Na kraju takmičenja tročlana komisija u sastavu, Slobodan Stojnović, Milorad Jovičić i Slobodan Rokvić proglasila je trojicu najuspešnijih. Prvo mesto osvojio je Siniša Stanković sa ulovom od 1800 grama, drugi je bio Lazar Vlaisavljević koji je ostvario ulov od 1650 grama, a treći Branislav Bauranov sa ulovom od 1450 grama. Trojici najbolje plasiranih takmičara, svi iz Obrovca, dodeljene su robne nagrade. Robna nagrada dodeljena je i Mariji Sunajko iz Mladenova, koja je bila jedini predstavnik devojčica.

Pobednik turnira u šahu – Srđan Rogač

Povodom Dana kolonizacije u restoranu „Kod Sivog“ održan je šahovski turnir -zatvoreno prvenstvo Mladenova. Nakon odigranih sedam kola po švajcarskom sistemu parovanja, prvo mesto je osvojio Srđan Rogač iz Novog Sada, drugi je bio Vladimir Kovačević iz Mladenova, dok je treće mesto pripalo Aleksandru Mladenoviću iz Novog Sada.

Nagrade su iznosile 3, 2 i hiljadu dinara. Turnir je organzovao ŠK „Mladenovo“, a na njemu je nastupilo 17 šahista.

Boškoviću ponoćna trka

Ulicama Mladenova održana je tradicionalna 48 ponoćna trka. Pobedu u trci ostvario je Đorđe Bošković iz Bačke Palanke. Drugo mesto pripalo je Strahinji Božinu, takođe iz Bačke Palanke, dok je treće mesto zauzeo Đorđe Stanojev iz Tovariševa. Pobedniku trke pripao je pehar i novčana nagrada od 100 evra kao i diploma. Drugoplasirani i trećeplasirani takmičari nagrađeni su peharima, a dodeljena im je i diploma.

Nagrađeni

Ilindanske nagrade na svečanoj sednici Saveta MZ Mladenovo, uručene su Martini Šalamon – đaku generacije OŠ „Branko Ćopić“ za školsku 2017/18. godinu, porodici Vranješ za humana dela, Draganu Kopanji za izuzetne rezultate ostvarene u poljoprivredi, Radenku Jankoviću za očuvanje kulturne baštine, Biljani Ubović za dostignuća iz oblasti sporta, Dragici Trifunović za rezultate ostvarene u oblasti unapređenja tehnologije. Zahvalnica za pruženu pomoć u organizaciji Dana koloni- zacije dodeljena je Opštini Bačka Palanka. Nagrade i priznanja, uručila je Ivana Đukanović, član Saveta MZ Mladenovo.

Bogat program

Ovogodišni „Dani kolonizacije“ u Mladenovu upriličeni su bogatim kulturno-umetničkim i sportskim programom. U okviru prve večeri manifestacije u holu OŠ „Branko Ćopić“ priređeno je svečano otvaranje izložbe mastera istorije Nikole Milivojevića „Kolonizacija Bačke Palanke“ i projekcija filma „Zavičaj u srcu – priče kupreških Srba“. Program večeri su svojim nastupom upotpunili članovi Krajiške grupe „Dar zavičaja“ iz Mladenova.

Izložba „Kolinizacija Bačke Palanke“ po drugi put gostuje u Mladenovu. Prvi put je otvorena na dvanaestoj Noći muzeja, održanoj 16. maja 2015. godine u Muzejskoj jedinici Bačke Palanke povodom obeležavanja sedamdeset godina od početka kolonizacije Bačkopalanačkog sreza 1945. godine.

Ove godine autor izložbe uz saradnju sa članovima KUD, osobljem škole, ogranka biblioteke „dr Mladenko Kumović“ i Mesne zajednice potrudio se da njen sadržaj prilagodi sredini u kojoj gostuje. Pored postera izložbe izloženi su etnografski predmeti koje sužitelji Mladenova poklonili školi i KUD „Dr Mladen Stojanović“. Tako se ukazala potreba formiranja etnografske zbirke u kojoj bi bili pohranjeni i izloženi predmeti vezani za period doseljavanja 531 porodice kolonista iz Glamoča, Kupresa, Lušci Palanke, Bosanske Palanke i Bosanskog Novog u ondašnji Bukin.

Priču o kolonizaciji dopunila je projekcija dokumentarnog filma „Zavičaj u srcu – priče kupreških Srba“. Ideja vodilja za projekciju filma bila je zamisao da se pored sećanja na koloniste iz Kupresa oda čast sećanju na dr Mladenka Kumovića jednog od autora filma. Nakon održanog programa izražena je nada da će se u skorijoj budućnosti žiteljima Mladenova prikazati drugi deo ovog dokumentarnog filma.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here