Počinje uklanjanje kritičnih tačaka na toku Dunava u Srbiji

Ukloniće se šest kritičnih tačaka za plovibu između Beograda i Bačke Palanke

980

Vodostaj Dunava, Save i Tise u Srbiji je nešto niži, ali nema nikakavih problema niti obustave plovidbe, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Takođe, najavljuju da će u prvoj polovini septembra početi radovi na otklanjanju šest kritičnih tačaka na našem toku Dunava, koji će biti završeni do kraja 2020.T

Nakon toga će čitav sektor Dunava u Srbiji ispunjavati najstrože međunarodne standarde, što znači da nećemo imati obustave plovidbe ni u uslovima izuzetno niskog vodostaja, rekao je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Šest kritičnih tačaka za plovibu između Beograda i Bačke Palanke su Futog, Susek, Arankina Ada, Beška, Čortanovci i Preliv.

„Plovidba na srpskom delu Dunava, Save i Tise odvija se u normalnim uslovima, nemamo nikakvu obustavu plovidbe niti imamo najavu obustave. Vodostaj jeste nešto niži, što je normalno u ovom periodu godine, ali ne toliko da zahteva obustavu. Još smo iznad granice na kojoj šaljemo upozorenje“, rekao je Kovačević.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Komentarišući to što je nizak vodostaj na rekama u Evropi izazvao probleme u rečnom saobraćaju zbog čega su kruzeri ‘parkirani’ u Beču čekajući rast vodostaja, Kovačević kaže da se u Austriji, Mađarskoj i Nemačkoj suočavaju sa nešto nižim vodostajem na Dunavu, ali ni tamo nije došlo do zvanične obustave plovidbe. Prema njegovim rečima, tamošnje vlasti su samo zahtevale veći nivo pažnje tokom plovidbe, pa putnički kruzeri obustavljaju plovidbu dok ne bude sve potpuno po predviđenim standardima.

Kovačević dodaje da se prevoz tereta u Evropi nesmetano odvija.

Kada je reč o projektu za otklanjaje šest kritičnih tačaka, kaže da su izabrani izvođač radova i nadzor i da se trenutno završava administrativni deo za početak projekta.

„Počećemo od Futoga, koji je i najkritičniji za plovidbu na čitavom sektoru Dunava, a radovi će trajati dve godine. Imamo ukupno šest sektora, a na tri ćemo graditi hidrotehničke objekte, a na preostala tri radićemo samo bagerovanje, to jest, uklanjanje viška rečnog nanosa“, naveo je Kovačević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here