Momčilo Zelen: Imali smo snažan motiv za rad, a sada je još jači!

1257

BAČKA PALANKA: Minulog vikenda je održan četrnaesti Blues & Jazz & Rock festival u organizaciji Kulturnog centra Bačka Palanka. Utisci su da ovaj festival iz godine u godinu napreduje, kako po kvalitetu izvođača, tako i po broju okupljene publike.

Posebnu pažnju na ovogodišnjem festivalu pridobio je bačkopalanački bend Masiv koji je u subotu (18.08.) otvorio program drugog dana festivala. Masiv je bio apsolutna nepoznanica za sve prisutne jer je ovo bio njihov prvi javni nastup. Niko nije znao šta se može očekivati od, na prvi pogled nespojive, novoformirane četvorke čija je razlika u godinama članova u intervalu od 25 godina. Međutim ubrzo je iščekivanje prešlo u veoma pozitivno iznenađenje, jer kako je nastup Masiva odmicao, publika je sve više „upijala“ čvrst zvuk i snažnu energiju sa bine.

Metallica – Seek and Destroy (Cover by MASIV)

Nastup na "Blues & Jazz & Rock" festivalu (Bačka Palanka 18.08.2018.)

Posted by MASIV on Sunday, August 19, 2018

 

Masiv je za svoj nastup na festivalu dobio veoma dobre kritike publike i stručne javnosti, pa je to i bio povod redakciji BAP VESTI da razgovara sa Momčilom Zelenom, dvadesetšestogodišnjim frontmenom Masiva.

Momčilo Zelen
  • Od kada se baviš pevanjem i kakvi su bili tvoji počeci?

– Još kao klinac sam želeo da se bavim muzikom i uvek su me privlačile električne gitare i malo tvrđi zvuk. Međutim i pored svega toga nisam postao gitarista jer je pevanje bilo ono pravo za mene.

Aktivno sam počeo da se bavim pevanjem negde sa 15 godina, a počelo je tako što sam odlučio da se upišem u crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ u Bačkoj Palanci, gde sam najviše naučio od profesorice Snežane Žujić. Sa horom sam išao na mnogo putovanja, pevao na bezbroj koncerata. Pohvalio bih se da smo 2013. godine osvojili drugo mesto na takmičenju u Gracu za najbolji hor. Ali dobro, da se vratim počecima… Ubrzo, posle toga su me vršnjaci, koji su tek počinjali sa sviranjem, pozivali da pevam sa njima na nastupima u školi električne gitare „Pressence“, gde sam probao prvi put rock/metal scenu i tu sam shvatio da je bina i pevanje ono što sam oduvek želeo.

  • Da li si imao muzičke idole?

– Sad kad pogledam, nije ih bilo mnogo. Kao dečak sam prvo počeo da slušam Metallicu, tako da je James Hetfield, jedan od idola, a kasnije Roy Khan pevač iz grupe Khan. Cenim i Chris Cornell, Layne Staley … Trenutno mi prija glas Myles Kenedy iz Alter Bridge-a koji mi je i izazov za pevanje.

  • Koga sada najviše poštuješ sa domaće scene, a koga sa strane?

–  Nisam neki ljubitelj domaće rock scene, ex yu-a i slično, ali znam skoro svaku pesmu jer sam ih pevao na nastupima. Ima mnogo odličnih bendova i pesama, ali meni više odgovara strana muzika. Kad me već pitate za domaće, najviše volim i poštujem Đorđa Balaševića. Od stranih izvođača trenutno najviše poštujem Alice In Chains, jer mi njihov zvuk najviše odgovara.

  • U kojim si sve bendovima do sada pevao?

– Pošto sam oduvek muziku shvatao ozbiljno, teško sam nalazio ekipu sa kojom sam mogao da radim sa profesionalnim pristupom članova, tako da nije tu bilo mnogo bendova, ali je bilo mnogo pokušaja i gostovanja na raznim nastupima. Pre godinu i nešto sam upoznao jednog mladog momka, gitaristu, Nenada Todorovića, sa kojim radim i sada u Masivu. Tada sam odlučio da krenem bez stajanja, i tu smo nas dvojica počeli, pozvali smo drugare i osnovali Mr. Baron.

  • Tvoj rođeni brat je u Masivu. Da li je on i kako uticao na tvoju ljubav prema pevanju? Da li ste do sada radili neke zajedničke projekte?

Da, moj brat je bubnjar i već svira u jednom fantastičnom autorskom bendu VELAR iz Novog Sada. Na moju ljubav prema pevanju i nije imao veliki uticaj, ona se rađala sama. Ipak on me je veoma motivisao u muzici. Uvek sam išao na njegove koncerte, čak sam i par puta gostovao, a što se tiče projekata, oni tek dolaze.

Nedavno smo brat i ja smo konstatovali da nikad nismo imali zajednički bend i složili se da je sada vreme za to. Ukratko, tako nekako je nastao i MASIV, koji sada radi punom parom.

  • Nastup na bačkopalanačkom „ Blues & Jazz & Rock“ festivalu je prvi nastup MASIV-a? Reci nam nešto više o bendu, nastanku, nazivu i članovima.

– Tako je. Bio nam je to naš prvi nastup, tako da smo imali snažan motiv za rad i morali smo dobro da se organizujemo jer nismo imali puno vremena za pripremu. Nakon Mladenove i moje odluke da budemo napokon zajedno u bendu pozvali smo, po mom mišljenju, sjajne muzičare koji mogu da pruže kvalitetet.  Ime benda MASIV, je nastalo kroz šalu, tako što je neko predložio da se zovemo Masivno Savić. Predlog je bio malo neozbiljan, pa smo ipak odlučili da ga skratimo jer hoćemo da radimo ozbiljno.

Osim moje malenkosti članovi benda su i Dragan Jović – bas gitara, Nenad Todorović – električna gitara, Mladen Zelen – bubnjevi. O članovima benda, mogu da kažem da su samo za poželeti.

  • Koji su tvoji planovi za dalje?

– Moji, tj. naši planovi su da se čuje za nas što dalje, odlučili smo da sviramo samo na velikim binama. Planiramo da uskoro u sastav ubacimo još jednog člana kako bi dobili na kvalitetu izvođenja. Počećemo i sa autorskim pesmama, snimanjem spotova … A kao i svi muzičari i mi imamo onaj neki san o nekoj slavi. Ali polako, tek smo počeli.

  • Šta bi voleo da ostvariš u svojoj muzičkoj karijeri? 

–  Koliko je lako pitanje, toliko je i teško. Naravno, od kada sam prvi put stao na veliku binu imam san da pevam u poznatom i velikom bendu. Neka tako i ostane, uvek težim ka tome i velikim stvarima, možda se i desi.

Zahvaljujemo se Momčilu na intervjuu, a njemu i Masivu želimo puno uspeha u daljem radu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here