Većina građana Srbije zarađuje koliko najslabije plaćena opština u Vojvodini

3173

Plate u Novom Sadu pale su za oko hiljadu dinara, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku za jun.


Prema podacima, Novosađani su u junu u proseku zarađivali 74.516 dinara bruto ili 53.812 dinara neto, što je pad u odnosu na maj.

Prosečna plata na nivou Vojvodine bila je 64.564 dinara bruto ili 46.704 dinara neto. Najnižu platu imaju stanovnici Bača – svega 37.703 dinara.

Međutim, najniža prosečna plata u Vojvodini najbliža je po iznosu stvarnoj, medijalnoj plati u Srbiji. Naime, medijalna zarada iznosi 38.500 dinara i posmatra se kao pravi pokazatelj zarada najvećeg procenta građana Srbije.

Na nivou cele Srbije je prosek plate bio 68.047 dinara bruto, tj. 49.226 dinara neto.

Zaposleni u javnom sektoru u junu su zarađivali u proseku 54.552 neto ili 75.707 bruto. U javnim preduzećima plata je bila 57.588 dinara, a u zdravstvenim ustanovama 49.058. Kod preduzetnika su plate 36.856, dok su kod pravnih lica duplo veće – 72.170 dinara.

Najviše zarade su, kao i uvek, u oblastima informacionih tehnologija, farmakologije, rudarstva i vazdušnog saobraćaja, dok su najmanje zarade u većini uslužnih delatnosti. Podsetimo, ovo su plate obrađene po novoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu podataka koje dostavlja Poreska uprava.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade onih mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here