Potvrđena Groznica Zapadnog Nila i u Bačkoj Palanci

3435

I kod nas laboratorijski potvrđena dva slučaja neuroinvazivne forme bolesti koju prenose komarci


Groznica Zapadnog Nila je potencijalno teško oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca iz roda Culex pipiens (takozvani kućni komarac).

Glavni rezervoar zaraze su ptice (uglavnom gavrani i čavke). Od životinja najčešće obolevaju konji. Bolest se sa zaraženih ljudi i konja ne širi dalje, već isključivo ujedom inficiranog komarca.

Simptomi bolesti javljaju se 3–14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko 80% inficiranih osoba ovo oboljenje protiče bez simptoma. Oko 20% zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja. Obično pomenuti simptomi prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti (upala moždanica i/ili mozga).

Osobe iznad 50 godina starosti imaju veći rizik od nastanka težeg oblika bolesti, i trebalo bi da obavezno sprovode mere prevencije protiv uboda komaraca. Prisutna hronična oboljenja, kao što su imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema, mogu da budu nezavisni faktori težeg oblika bolesti.

S obzirom na pojavu oboljenja kod naših sugrađana (dva laboratorijski potvrđena slučaja neuroinvazivne forme bolesti) koji u vreme inkubacije nisu napuštali mesto stanovanja, realna je pretpostavka da su i komarci na našem terenu zaraženi ovim virusom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here