Naočare kroz istoriju (VIDEO)

891

Jedan od najpoznatijih modnih detalja su sunčane naočare. Međutim, one nisu izum novog doba već su kroz istoriju ostavljale svoj pečat na razne modne stilove koji su i danas popularni.

Piše: Zora Šarac, dipl. optometrista

Kompletna istorija naočara za vid i sunčanih naočara možda nikada neće biti poznata, jer postoji više priča o poreklu naočara. Većina ljudi veruje da su naočare otkrivene u Italiji oko 1280-1300. godine i tada se smatralo da su korisne samo za lečenje dalekovidosti. Mnoge modne ikone i holivudske ličnosti postale su prepoznatljive jer su imali određeni oblik naočara kao svoj zaštitini znak.


U tridesetim godinama prošlog veka nosile su se tanke, heksagonalne naočare i okrugle naočare za sunce.

Lenonke

John Lennon

Naočare sa okruglim staklom su nastale tridesetih godina i tada su važile za odličan modni detalj. Međutim, ovaj model naočara popularizovan je šezdesetih godina i poznate su zahvaljujući čuvenom Džon Lenonu po kojem su i dobile naziv.


Klasični „mačkasti“ okvir naočara postao je popularan četrdesetih, zajedno sa tim neverovatnim nijansama.

“Mačkaste” naočare

Audrey Hepburn

Holivudska diva Odri Hepbern je ovaj oblik naočara uvela na modnu scenu, a i danas je popularan kao modni detalj u nešto modernijem obliku. Ono što je karakteristično za „mačkaste“ naočare je ženstvenost i glamur.


Stil Džeki Onazis je zavladao modnim svetom poput oluje šezdesetih, pa su dame počele da nose naočare poput njenih.

Jackie Kennedy

Bajkerske naočare

Sophia Loren

Za popularnost bajkerskih naočara zaslužna je prelepa Sofija Loren. Ovaj model nastao je krajem pedesetih i početkom šezdesetih kada je bio moderan minimalizam.


Četvrtasti oblik

Taylor Swift

Poznate ličnosti, od Kenedijevih do Tejlor Svift, su posedovale bar jedan komad ovakvih naočara. Iako su nastale pre mnogo godina i danas su veoma atraktivan modni detalj.

Pilotske naočare

Bob Dilan

Naziv ovih naočara je nastao upravo zato što su ih nosili američki piloti za vreme borbe u Drugom svetskom ratu. Danas su jedan od najpopularnijih modela i kod žena i kod muškaraca, a na modnu scenu ih je, između ostalih, doneo i Bob Dilan.

Naočare sa polarizovanim staklima

Gigi Hadid

Ovakve naočare su bile aktuelne još 1948. godine kada su se i prvi put pojavile. Ponovo su popularizovane zahvljujući Džidži Hadid i novoj generaciji manekena.

[wonderplugin_slider id=14]

 


Sedamdesetih popularan je bio fanki, a sa njim došle su i velike naočare. Deset godina kasnije, na scenu dolaze svetle nijanse. Devedesetih najpopularniji trend bili su tanki, okrugli okviri. Sa najezdom zvezda kao što je Paris Hilton, na početku novog veka neobične naočare sa ukrasima postale su apsolutni trend. Na kraju, današnje naočare uzimaju ponešto iz prošlosti i stvaraju stil budućnosti.

A evo kako sve to izgleda u samo 120 sekundi:

Iz koje decenije vam se najviše dopadaju modeli?

Vaša

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here