Građani Bačke Palanke odlučivaće o trošenju novca od poreza

1855

Danas, (7.9.), u maloj sali Skupštine opštine, održan je sastanak povodom početka evidentiranja objekata koji su predmet oporezivanja porezom na imovinu, a za koje nisu podnete poreske prijave u skladu sa Zakonom, u okviru programa „Reforma poreza na imovinu“.


Sastanku su, pored popisivača prisustvovali čelnici Opštine kao i članovi Radne grupe za izradu „Akcionog plana za uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu u opštini Bačka Palanka“.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedila je Švajcarska ambasada. Cilj ovakvih projekata jeste evidentiranje novih poreskih obveznika, ali i usaglašenost podataka poreske uprave i stvarnog stanja na terenu.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Ono što je važno napomenuti jeste da je za ovaj popis angažovano 12 popisivača na šest meseci, a svi su oni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je predsednik opštine Branislav Šušnica.

On se zahvalio opštinskom timu koji je radio na usavršavanju aplikacije koja je instalirana u tablete, a koji su na današnjem sastanku podeljeni popisivačima, kako bi mnogo lakše i brže dolazili do objekata i obavljali popis.

„Prema našim podacima, trenutno ima između 15 i 20 procenata fizičkih lica koja ne plaćaju porez, a veliki broj njih plaća nerealnu cenu poreza, tačnije kvadratura objekta ne odgovara poreskoj prijavi“, istakao je Šušnica.

Nakon završetka popisa, posle 6 meseci, a na osnovu Lokalnog akcionog plana, građani će moći da daju sugestije na čega potrošiti novac od naplate poreza.

„Preko sajta Opštine ćemo objaviti da građani mogu biti uključeni, da znaju kolika su sredstva prikupljena kao i da glasaju na šta će taj novac da se potroši. Da li će to biti renoviranje vrtića, škola, nova igrališta, svakako, građani će dati poslednju reč“, kaže Branislav Šušnica.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here