Momčilo Ivelja (1938-2018)

In memoriam

1488

Nakon kraće bolesti u Bačkoj Palanci je 6. septembra u osamdesetoj godini života, preminuo Momčilo Momo Ivelja.


Momo je rođen 21. novembra 1938. godine u hercegovačkom mestu Dabrica. Po završetku Drugog svetskog rata 1946. godine, zajedno sa majkom Gospavom i braćom Vojom i Miloradom, doselio se u Gajdobru.

Ivelja je fudbal počeo da trenira kao petnaestogodišnjak u omladinskoj ekipi gajdobranske „Kozare“, danas „Hercegovca“. Po završetku osnovne škole 1954. godine, upisao je srednju ekonomsku školu u Bačkoj Palanci, a fudbal je trenirao i igrao u bačkopalanačkom „ŽAK“ –u.

Kao veoma talentovan fudbaler „ŽAK“ – a, u kome je proveo dve sezone, zapeo je za oko rukovodstvu „Bačke“ čiji član postaje 1956. godine. Za seniorsku ekipu „Bačke“ prvi put je zaigrao u takmičarskoj sezoni 1958./59.godina. U narednoj sezoni kao jedan od fudbalera „Bačke“ ostvariće prvi veliki uspeh u istoriji ovog kluba – plasman u Drugu saveznu ligu Jugoslavije – grupa Istok.

Odlaskom u Suboticu na Ekonomski fakultet, nije mogao redovno trenirati fudbal u bačkopalanačkoj ekipi, pa je najpre prešao u OFK „Suboticu“, a potom i „Spartak“. Za „Spartak“ je igrao do završetka Ekonomskog fakulteta, 1965. godine.

Kao diplomirani ekonomista zaposlio se u Kuli, gde je kratko vreme nastupao u „Hajduku“. Nakon toga, vratio se u Bačku Palanku gde će u „Bačkoj” 1965. godine završiti fudbalsku karijeru.

U anale bačkopalanačke „Bačke“ Ivelja ostaje upisan kao jedan od njenih najboljih fudbalera. Igrao je na mestima levog beka i centarhalfa. Veliki zaljubljenik u fudbal Momčilo Ivelja je i svoje sinove Zorana i Gorana usmerio ka fudbalu – igri, koja je obeležila veliki deo njegovog života.

Nakon završetka fudbalske karijere, aktivno je učestvovao u radu fudbalskog kluba „Bačka“ obavljajući važne i značajne funkcije, među ostalima, sportskog direktora i direktora kluba. U prisustvu članova porodice, rodbine i prijatelja, Momčilo Ivelja je sahranjen na Gradskom groblju u Bačkoj Palanci 8. septembra.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here