Roditelji moraju da biraju: Naknada za bolovanje ili za negu obolelog deteta

988

Posle trudnica i porodilja, protiv Zakona o finansijskoj podršci ustali su i roditelji teško obolele dece.


Od pre nekoliko nedelja, oni moraju da biraju da li će koristiti naknadu za bolovanje ili dodatak za negu bolesnog člana porodice. Kažu da je to diskriminacija i traže ocenu ustavnosti spornog člana zakona, prenosi RTS.

Olivera Jovović je majka trogodišnjeg dečaka koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Zbog Zakona o finansijskoj podršci porodici, morala je da napravi izbor.

Kako je ispričala, pre dve nedelje je tražila produžetak bolovanja i došla je u situaciju da se odrekne prava na negu i pomoć. Pita se da li to što je kod kuće, gde čuva dete, znači da njemu ne trebaju dodatna sredstva, pomagala, suplementi, terapija.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Sporna odredba odnosi se na roditelje dece sa određenim smetnjama u razvoju, zdravstvenim i psihofizičkim, uzrasta do pet godina. Potpisnici inicijative tvrde da sporni član nije u skladu sa Ustavom, kao i da diskriminiše i decu i roditelje. Inicijativu su predali Ustavnom sudu Srbije.

Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, smatra da ovakva odredba nije u skladu sa deklarativnom odlukom Vlade da će podržati porodicu i da će finansijska podrška biti adekvatna. Poručuje da ne treba štedeti na najranjivijima, najslabijima, najsiromašnijima i onima kojima je potrebna pomoć.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here