I opštini Bač sredstva za uređenje romskih podstanarskih naselja

894

Romska podstanarska naselja u jedanaest gradova i opština u Srbiji (Kučevo, Beočin, Bač, Leskovac, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bujanovac, Sombor, Pećinci, Lebane i Surdulica) biće uređena u narednom periodu. Tome će prethoditi izrada urbanističkih planova. U petak, 21. septembra, potpisani su Sporazumi o saradnji sa ovih 11 gradova, saopštila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).


“Izrada urbanističkih planova stvoriće uslove za ozakonjenje više od hiljadu stambenih objekata, izgradnju komunalne infrastrukture i dalji urbani razvoj naselja sa romskim stanovništvom. Ovi se planovi mogu smatrati svojevrsnom ”mapom puta” za prostornu, socijalnu, infrastrukturnu i ekonomsku inkluziju romske zajednice u Srbiji“, piše u saopštenju SKGO.

Izradom urbanističkih planova, navodi SKGO, u više od hiljadu domaćinstava, osim ozakonjenja stambenih objekata i izgradnje komunalne infrastrukture, biće omogućeno “definisanje mreže javnih saobraćajnica i lokacija za javne sadržaje – zelene i parkovske površine, dečija igrališta, sportske terene i druge javne sadržaje”.

Ukupna vrednost izrade predviđenih planova je više od 11 miliona dinara, donacija Evropske unije iznosi 7,5 miliona, dok lokalne samouprave izradu planova kofinansiraju sa 3,5 miliona dinara“, saopštio je SKGO.

SKGO je partner za implementaciju i korisnik direktnog granta za IPA 2016 program „Podrška Evropske unije inkluziji Roma-Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”, koji finansira Evropska unija, a korisnik je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Program ima za cilj da unapredi poziciju Roma i Romkinja u lokalnim zajednicama kroz sprovođenje prioritetnih mera predviđenih Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Pet posebnih ciljeva Strategije su obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalna zaštita.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here