Proslavljena hramovna slava u Paragama (FOTO)

1340

PARAGE: U petak (21.09.) je proslavljen praznik rođenja Presvete Bogorodice koji meštani Paraga proslavljaju kao slavu svoga svetog hrama i seosku slavu.

Tačnih podataka o početku gradnja hrama rođenja Presvete Bogorodice, kao ni ko je radio projekat i gradio, do danas u arhivama nema. Pretposatavlja se da je gradnja hrama započeta oko 1780-1785. godine kada je izidan zid od 1-2m visine i tako nedovršen je stajao oko 40 godina. Hram je bio sagrađen od drveta i blata, pokriven slamom, rogozom i takvi hramovi su zatečeni i posle Karlovačkog 1699. i Požerevačkog mira 1713. godine.

Parage (Foto: Nikola Janičić)

Izgradnja novog hrama u Paragama počela je 1805. godine, a posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice. Gradnja je otpočela za vreme tadašnjeg sveštenika Mojseja Preradovića koji je bio paroh od 1780-1810. godine i njegovog sina Prokopija koji je nadležni paroh bio od 1810-1833. godine. Sam hram je građen duži period, a zahvaljujući sačuvanim ugovorima može se videti da je 1812. godine malterisan hram i gradio se zvonik, a 1825. godine, završena je izgradnja hrama i isti je predat na upotrebu. Oslikavanje ikonostasa i zidova hrama predviđao se po ugovoru 1839-1840. godine.

Hram je izgrađen sa markantnim dimenzijama i velikim arhitektonsko-građevinskim umećem, kao jednobrodna građevina sa upisanim krstom koja sadrži pripratu i trostranu oltarsku apsidu. Zvonik je utopljen u brod hrama. Vrh zvonika je završen sa krstom i jabukom. Gabariti hrama u osnovi su 23, 75 h 10, 10 m. Zapadna fasada je građena sa elementima klasicizma i baroka. Brod hrama je pokriven dvovodnim krovom, a nad apsidom je petostrani krov i sve je pokriveno biber crepom. Stolarija na hramu je drvena i danas nije autentična. Stolariju (tišljeraj) radio je Martin Parolevski iz Sombora. Satove je radio 1836. godine Petar Fazikaš iz Sombora. Ikonostas je radio Matija Petrović iz Novog Sada, živopisac.

Praznično slavlje je počelo svečanim bdenijem, da bi se nastavilo na sam praznik, evharistijskim sabranjem kojim je načalstvovao protojerej-stavrofor Radoslav Živanov, sveštenik u penziji. Njemu su sasluživali protojerej Aleksandar Lazić, paroh u Somboru, protojerej Stevica Ilić, paroh u Bačkoj Palanci i nadležni paroh prezviter Tomislav Živković. Po pročitanom jevanđelskom odeljku, otac Aleksandar je u svojoj besedi istakao: Presveta Bogorodica je posrednica našega spasenja. Ona je svetija i časnija od svih ljudi, od svih angela i arhangela, neuporedivo slavnija od herivima i serafima, kako se i peva u crkvenoj pesmi. Presveta Bogorodica je čuvala sebe od svakoga greha, svakoga zla. Odhranila se u hramu Božijem, odgajila se na zakonu Božijem i služila celoga svoga života Gospoda Boga svoga.

Nakon završetka svete Liturgije, izvršen je trokratni ophod i pomen usnulima svetog hrama. Večernje bogosluženje u okviru koga je prerezan slavski kolač i osvećeno slavsko koljivo, služio je protojerej Aleksandar Lazić, uz sasluženje četvorice sveštenika. Ovogodišnji crkveni kum je bio gospodin Svetozar Baćanov iz Paraga, sa svojom porodicom, a kumstva za narednu godinu se prihvatio gospodin Mileta Aničin, presednik Crkvene opštine u Paragama.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here