Trudnice i porodilje protestovale ispred Vlade Srbije

444

BEOGRAD: Protest protiv Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom održan je ispred Vlade Srbije.

Prema objavama sa društvenih mreža, protest „nije politički obojen“ a organizovale su ga, kako se navodi, trudnice i porodilje od kojih će neke zbog promene načina obračuna zarada tokom porodiljskog odsustva ili zbog nege deteta primati veoma mali mesečni iznos.

Učesnici protesta pod sloganom „Mame su zakon“ nosili su transparente na kojima piše „Solidarnost“, „Ručak za mesec dana sa 1.700 dinara neka hvala“, „Bebe da se radjaju a ne sićom da nas gadjaju“, „Deca su zakon“, „Novogodišnja rasveta preča od deteta“.

Medju okupljenima bili su i lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, šef poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije Goran Ćirić, predsednik Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Dobrica Veselinović, kao i poslanici Pokreta centra u Skupštini Srbije.

Porodilje, trudnice i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura predale su ranije danas Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se izmedju ostalog traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

„Od kad je ovaj zakon stupio na snagu, od 1. jula ove godine imamo slučajeve porodilja koje su primale mizerne iznose tokom porodiljskog odsustva, koji su bili i 1.000 dinara, što je ponižavajuće. Želimo da se odredjene odredbe u ovom zakonu izmene“, rekla je Macura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here