U Srbiji 563.000 nezaposlenih, četiri odsto manje nego lane

1015

Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja (NZS) u Srbiji je trenutno oko 563.000 nezaposlenih, što je za oko četiri posto manje nego u istom periodu prošle godine, a stopom od 11,9 posto Srbija se približava jednocifrenom evropskom proseku, izjavio je danas za Radio-televiziju Srbije (RTS) direktor NZS Zoran Martinović.


Ankete o radnoj snazi pokazuju da je najviše nezaposlenih na prostoru istočne i južne Srbije gde je stopa veća od 15 odsto, dok je najniža stopa u Beogradu oko 10 odsto i najbliža je evropskoj stopi, rekao je Martinović.

Padu stope nezaposlenosti doprineo je porast broja stranih investitora i otvaranja novih preduzeća, a NZS upravo najviše svojih programa NZS i prilagođava stranim investitorima, naglasio je Martinović, navodeći da su najtraženiji profili inženjeri, IT stručnjaci i menadžeri.

Veiki broj stranih investitora najčešće traži radnu snagu koju u kratkom roku može obučiti i uključiti u proizvodnju, čemu se NZS prilagođava odgovarajućim subvencijama.

Martinović ukazuje da Srbija nema dovoljno zanatlija i ljudi sa veštinama, a najveća potražnja je za zavarivačima, stolarima, bravarima, mesarima, operaterima na kompjuterski vođenim mašinama (CNC), negovateljicama.

Od visokoobrazovanih profila traže se IT, građevinski, mašinski i elektroinženjeri, lekari sa specijalizacijom, profesori engleskog.

Na pitanje kako sprečiti odliv kadrova u inostranstvo, Martinović je rekao da je „migracija radne snage bilo i biće“ i da to „nije samo problem Srbije već i razvijenijih zemalja“.

„Mi ćemo se sa tim suočavati dok ne uspostavimo odgovarajući balans između dobrih uslova rada i iznosa plata“, rekao je za RTS direktor Nacionalne službe zapošljavanja Zoran Martinović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here