Bačka Palanka ovog vikenda centar likovne umetnosti

1506

Ovog vikenda, 29 i 30. septembra u izletištu Bagremara održava se 14. po redu Međunarodna likovna kolonija Udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke.


Ove godine je koloniju posetilo oko pedeset slikara iz opštine Bačke Palanke, Vrbasa, Sombora, Subotice, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kolonija traje dva dana i za to vreme slikari se druže, slikaju i upoznaju se.

Dragan Simić – slikar iz Vrbasa

-Ovo mi je drugi put da učestvujem na likovnoj koloniji u Bačkoj Palanci. Sa ovim slikarima gajim divan odnos i druženje, kako ovde u Bačkoj Palanci tako i na ostalim kolonijama gde učestvujem sa svojim kolegama slikarima. Između ULS „Atelje 05“ iz Vrbasa, gde sam ja predsednik Udruženja i ULS „Petar Tomić“ postoji višegodišnja prijateljska veza i dobra saradnja.

Rado se viđamo na kolonijama, rado se družimo i razmenjujemo iskustva. Na jednoj od najvećih kolonija u Srbiji „Umetnoštću protiv bolesti“ koja se organizuje u Opštoj bolnici u Vrbasu, već deset godina učestvuju likovni stvaraoci iz Bačke Palanke.“ – istakao je Dragan Simić – slikar iz Vrbasa.

Zoran Milanović – slikar , član i bivši predsednik ULS „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke

-Ova kolonija je nastala kao ideja i želja radi očuvanja sećanja na slikara Petra Tomića, koji je ujedno i osnivač našeg Udruženja. Pre nekoliko godina došao sam na ideju da na ovaj način skupimo sve slikare sa teritorije Bačke Palanke i pokušamo da očuvamo likovno stvaralaštvo u našem gradu. Posebno mi je zadovoljstvo da vidim da je kolonija u pravom smislu zaživela i što se broj slikara na kolonijama znatno uvećao i što na kolonije dolaze slikari iz Srbije i inostranstva. Na ovoj koloniji je dobra radna atmosfera koja je dovela do fenomenalnih radova, jer da bi nastala kvalitetna slika, atmosfera u kojoj se stvara mora biti opuštena, prijatna i inspirativna. Hvala svima koji su doprineli ovako lepom vikendu – istakao je Zoran Milanović, dugogodišnji član ULS „Petar Tomić“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here