Muzička škola spremna za novu školsku godinu

ŠOMO „Stevan Hristić“

738

Na početku nove školske godine razgovarali smo sa direktorkom Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Stevan Hristić“, Sandrom Milutinović o tome kako su se pripremili za nastavu.


Sandra Milutinović

– Na početku nove 2018/19. školske godine, stanje u školi je redovno. Stručna veća i odseci drže sastanke, dogovaraju se oko nabavke literature, oko popravke instrumenata. Septembar je upravo predviđen za to, radimo punom parom, a novina je da rad i odgovornost delimo linearno na sve, nivo odlučivanja se spušta na svakog zaposlenog u školi. Kolege su to zdušno prihvatile, školski timovi i stručna veća su krenuli sa ozbiljnim radom.

Što se tiče upisa učenika, mesta su popunjena još u junskom roku, a upisano je 295 učenika, u 20 klasa, na klavirskom odseku, odseku harmonike, na žičanom odseku gde su gitara, violina i tambura i na duvačkom odseku, klarinet i flauta.

Iako smo na početku školske godine, već smo imali jedan značajan nastup 15. septembra na „Danima evropske baštine“ u Baču na prelepoj tvrđavi. Nastupio je pobednik Pulskog festivala, orkestar harmonika nekadašnjih učenika i nastavnika. Sledeći značajan nastup tog orkestra i hora škole biće na svečanoj akademiji povodom Dana oslobođenja Bačke Palanke, 20. oktobra.

Posle završetka prethodne školske godine, dva naša učenika su upisala srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, to su Sara Knežević na odseku za klavir i Milan Kuzmančev na teoretskom odseku. Iz izdvojenog odeljenja u Baču, David Vađina nastavio je školovanje u srednjoj muzičkoj školi u Zrenjaninu i prvi je iz naše škole na odseku dizajn zvuka.

Nešto veliko, jedan dugoročni cilj, jedan pomak što želimo je organizovanje Festivala muzičkih škola Srbije, na kojem učestvuju sve muzičke škole iz republike, traje nedelju dana i najveće je moguće školsko takmičenje iz muzike na nivou države. Smatramo da ove godine imamo uslova za organizovanje ovog takmičenja, pogotovo što će do maja iduće godine, kada će se taj značajan događaj desiti, zgrada Muzeja grada biti  potpuno renovirana sa salom za nastupe.

Naravno, za organizovanje tako značajne manifestacije treba stvoriti sve uslove, a moj zadatak kao rukovodioca je da upoznam čelnike lokalne samouprave o njenom značaju. Nastavnički kadar u školi je uglavnom isti, neke nastavnice su se vratile sa porodiljskog odsustva, a jedna se odselila u Sloveniju.

ŠOMO „Stevan Hristić“ je spremna za novu školsku godinu i nadam se da će se u nas uložiti onoliko koliko smo zaslužili – zaključila je na kraju direktorka Sandra Milutinović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here