Veternik dobio Spomenik srpskom borcu

833
Foto: Grad Novi Sad

Veternik je juče dobio Spomenik srpskom dobrovoljcu u Prvom svetskom ratu.


Inicijativu za podizanje Spomenika podnelo je Udruženje „Vojnička pasuljijada Veternik“, povodom obeležavanja 100 godina od nastanka naselja Veternik, ali i povodom prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

„Veternik je ponosno naselje koje je nastalo odlukom Kralja Aleksandra I Karađorđevića da podari ovu zemlju solunskim dobrovoljcima i junacima, onima koji su preživeli golgotu povlačenja preko Albanije, onima koji su dve godine jurišali i probijali solunski front, a posle doneli slobodu u ove krajeve. Veternik je dobio ne samo spomenik posvećen našim precima, nego i svetionik za sadašnjost, i svetionik koji će budućim generacijama ukazivati na pravi put. Siguran sam da su i naši dedovi i pradedovi ponosni na nas, jer se borimo za bogatije njive i vinograde, za nove škole, puteve i fabrike“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Spomenik srpskom dobrovoljcu u Veterniku podignut je u čast dobrovoljaca srpske vojske za herojsku borbu na planini Veternik u Prvom svetskom ratu, izliven je u bronzi, a rad je umetnika Đorđa Lazića Ćapše, akademskog vajara iz Sremskih Karlovaca.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Nakon otkrivanja spomenika, gradonačelnik Vučević obišao je i humanitarnu manifestaciju „Vojnička pasuljijada u Veterniku“, koju već četvrtu godinu za redom organizuje MZ „Veternik“ u saradnji sa Prvom brigadom kopnene vojske. Tom prilikom, on je naglasio da je današnja manifestacija prepoznatnjiva za sve koji su služili vojsku, ali i da ima posebnu simboliku jer ne predstavlja samo „puku hranu, već za narod simbolizuje snagu da se izdrže velika iskušenja“.

Komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Željko Petrović zahvalio se građanima Veternika što se sećaju svojih predaka.

Predsednik Organizacionog odbora Vojničke pasuljijade u Veterniku Milan Balać rekao je da je ta manifestacija i ove godine humanitarnog karaktera i da će sva sredstva koja su uplaćena kao kotizacija za učešće u takmičenju, biti donirana dvema porodicama koje žive u Veterniku i socijalno su ugrožene.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here