Kamiondžije danas blokiraju granične prelaze

1077
Foto: 021

Kamiondžije nezadovoljne visokim cenama goriva i malim povraćajem akciza za prevoznike danas od 14 do 16 časova blokiraju granične prelaze Šid, Vatin, Preševo i Kelebiju.


Kako je za Novosti rekao Neđo Mandić, predsednik udruženja „Međunarodni transport“, biće blokirani samo prolazi za kamione, dok će putnička vozila moći nesmetano da prolaze.

„U našim troškovima poslovanja udeo goriva je oko 40 odsto i to je nešto sa čim se ne suočava ni jedan prevoznik u Evropi“, navodi Mandić.

Kamiondžije ističu da je u Evropi maksimalan iznos akciza za tonu dizela 330 evra, a u Srbiji je čak 478 evra, pa zato i ne čudi što se rezervoari kamiona često pune u Makedoniji ili BiH, a ne kod nas. Srbija od litra dizela uzima 56,5 dinara.

Povraćaj dela akcize u regionu je oko 20 centi po litru (u Crnoj Gori je 18), a kod nas svega 10 centi.

„Zbog toga veliki broj naših prevoznika ovde odjavljuje firme i prijavljuje ih na primer u Sloveniji. Više će zaraditi, ali i više uplatiti državi na ime poreza i akciza, samo ne Srbiji“, kaže Mandić.

[wonderplugin_slider id=26]

 

On tvrdi da bi smanjenjem akciza i većim povraćajem njenog dela država u stvari više dobila jer bi bio znatno više povećan promet dizela.

„Za razliku od drugih privrednika ili zemljoradnika kojima kada kupuju mašine za rad daje subvencije, nama za nabavku kamiona ne da ni dinar“, dodaje Mandić.

Na spisku zahteva je i dobijanje subvencija za obnovu voznog parka i rešavanje problema naplate terminala vozilima u carinskom postupku sa kojim se počelo još pre više od 10 godina. Takođe, traže da se ukine naplata parkinga od strane privatnih kompanija i fizičkih lica, kao i smanjenje perioda čekanja vozila na izlazak iz zemlje na graničnim prelazima.

Ministarstvo finansija je u izjavi datoj Tanjugu saopštilo da je uvek spremno da razgovara i sasluša sve predloge prevoznika. Ipak, kažu da razgovori ne mogu i ne treba da se vode na ulici.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here