„Razgovor o đačkim ekskurzijama je otvaranje Pandorine kutije“

1253
Фото: Илустрација

Cene ekskurzija za đake u Srbiji su previsoke, a jedna od najvećih stavki su dnevnice za nastavnike kojima se to vanredno angažovanje mora platiti.


Iako je organizacija ekskurzija obavezan deo godišnjeg plana škole i organizuje se u skladu sa nastavnim planom i programom, nastavnici koji vode đake na njih nisu u obavezi da to rade i reč je o njihovom vanrednom angažovanju koje plaćaju roditelji.

To je izjavio direktor OŠ „Kralj Petar Prvi“ Mladen Stevanović za Prvu televiziju, prenosi B92.

„Borili smo se za 40-časovnu radnu nedelju, nastavnici nisu u obavezi da vode decu na ekskurziju“, naveo je on i dodao da iznos dnevnica određuje Savet roditelja i ona iznosi 600 dinara po detetu, po danu boravka na ekskurziji.

Na taj iznos plaćaju se i porez i doprinosi, pa za dvodnevnu ekskurziju koja košta 9.200 dinara, oko 2.000 dinara otpada samo na dnevnice nastavnika, kaže predsednik JUTA Aleksandar Seničić.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Otvaranje teme organizovanja ekskurzija u Srbiji i njihove cena je otvaranje Pandorine kutije i tu ima mnogo problema, o čemu mi pričamo već pet godina, ali nemamo sagovornike i naravno da je skupo“, kaže Seničić.

Prema njegovim rečima, skupa je procedura javne nabavke, koja do 2013. godine nije ni bila potrebna jer su javne nabavke neophodne ako se raspolaže budžetskim sredstvima što u ovom slučaju nije jer je reč o iznosu koji plaćaju roditelji. Nasuprot tome, Seničić kaže i da nije retkost da se tenderi nameštaju propisivanjem uslova.

„Stavi se da autobusi ne smeju biti stariji od pet godina. Imate u celoj Srbiji 30 autobusa koji ispunjavaju taj uslov. Svi lažu“, kaže on i ističe da se roditelji ne pitaju dovoljno.

Anica Radujko, majka troje dece, sa iskustvom člana Saveta roditelja, kaže da je to telo svedeno na savetodavnu ulogu, jer nema nikakve ingerencije u formulisanju uslova tendera već se pred njima nađu već gotove ponude, koje su više-manje slične i nema velikih odstupanja.

„Ako je to zaista tako, inspekcija bi koliko sutra trebalo da bude u toj školi“, kazao je Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, koji je izrazio čuđenje da inspekcija do sada nije reagovala jer Savet roditelja, kako navodi, mora da ima ključnu ulogu u tom procesu.

On je, međutim, naveo da su dnevnice za nastavnike i profesore u Srbiji od 150 do 500 dinara i da je retko gde to iznos od navedenih 600 dinara.

„Koja god dnevnica je mala za obaveze koje nastavnici trebaju da preuzmu na ekskurziji. Sa druge strane, prisutan je i paradoks da su ekskurzije u Srbiji često skuplje nego u inostranstvu“, zaključuje on.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here