Deca su u većoj opasnosti nego što mislimo

Fondacija "Tijana Jurić"

1747

Igora Jurića zadesila je najveća moguća tragedija jednog roditelja – gubitak deteta. U julu 2014. godine oteta mu je kći Tijana i svirepo ubijena.


Skrhan bolom, Igor Jurić je tada izjavio da će njegov život ubuduće biti misija, da se bori da se slične stvari više nikom ne dešavaju. Dana 2. juna 2015. godine osnovana je Fondacija „Tijana Jurić”, sa zadatkom da preventivnim delovanjem i edukacijama poboljša bezbednost dece i sačuva uspomena na Tijanin tragično ugašen život.

Prvi uspeh je bilo usvajanje „Tijaninog zakona“ jula 2015. godine, po kojem će policija potragu za nestalim licima počinjati bez odlaganja, po prijavi nestanka.

Igor Jurić tu nije stao – najavio je da pokreće kampanju za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i trudnica i da, kao što je to i ranije rekao, neće odustati dok inicijativa za izmenu člana Krivičnog zakona ne bude ušla u skupštinsku proceduru.

Jurić je predlog izmene zakona predao Narodnoj skupštini pre više od godinu dana, ali ništa nije učinjeno po tom pitanju, a prikupio je čak 160.000 potpisa podrške, država i dalje ćuti.

Igor Jurić, i sam zaposlen u IT industriji, počeo je da obilazi osnovne škole po Srbiji, drži predavanja deci o opasnostima koje vrebaju na internet društvenim mrežama, a tiču se raznih manijaka i pedofila.

U četvrtak, 27. septembra, takva jedna radionica upriličena je u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci. Pre obraćanja učenicima viših razreda, Igor Jurić je dao izjavu medijima:

– Svake školske godine mi radimo veliki broj ovakvih radionica, a Bačka Palanka je mesto, gde ćemo ove godine početi sa njima. Moram reći, da posle svake radionice, a bilo ih je preko stotinu u Srbiji, mi smo imali veliki broj kontataka sa decom preko društvenih mreža.

Vrlo je važno, da pored dece, i roditelji čuju šta imamo da kažemo, jer verujte, deca su nam u mnogo većoj opasnosti nego što mislimo. To znamo jer smo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a radimo na osnovu nekih slučajeva koji su se desili u Srbiji, sarađujemo i sa najstručnijim ljudima u svetu.

Kolege iz Ujedinjenog kraljevstva (Velike Britanije) svakodnevno nam šalju podatke, ukazuju odakle vrebaju opasnosti. Sa psiholozima smo sastavili plan radionice, filmove snimali za uzrast dece kojima predočavamo opasnosti, a oni su veoma pažljivi, učestvuju u radu.

Deca, nažalost, u najvećem broju slučajeva nisu svesna šta je seksualno zlostavljanje na internetu. Misle da se to njima ne može dogoditi, međutim, kada im objasnimo na koji način su deca iz edukativnih filmova postali žrtve, oni se zamisle.

Želeo bih da se zahvalim predsedniku opštine Branislavu Šušnici na sporazumu koji smo potpisali, na podršci, jer je vaša opština jedna od retkih koja je postavila i bilborde o ovoj tematici, kao i Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ na ustupljenom terminu i mestu za radionicu.

Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica dao je bezrezervnu podršku ovoj inicijativi Fondacije „Tijana Jurić“:

– Pre oko mesec dana, na naše veliko zadovoljstvo, naša opština je potpisala sporazum za Fondacijom „Tijane Jurić“, gde smo se obavezali da ćemo sa gospodinom Jurićem obići sve škole, pre svega da bismo poradili na edukaciji kako dece pre svega, tako i roditelja, prosvetnih radnika i nas samih, da saznamo kako deca da se zaštite od opasnosti sa interneta. Srećom, mi smo jedna od opština koje nisu imale takvih slučajeva, ali smo krenuli sa prevencijom, držaćemo predavanja u svakoj osnovnoj školi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here