Palanački slikari: Nedeljko Šušnica

2981

Slikarstvom se bavi od kako zna da drži olovku, a kroz život ga ništa nije omelo da ostane veran i dosledan svojoj ljubavi – slikanju. Nedeljko Šušnica, ili kako ga prijatelji zovu Neđa, je policajac u pezniji, trenutno živi u Paragama, a nadaleko je poznat po svojim slikama.


– Trenutno živim i stvaram svoj mali svet umetnosti u Paragama. Tu sam pronašao svoj mir. Živeo sam u Bačkoj Palanci i Novoj Gajdobri, a u Parage sam došao zbog ljubavi, jer je moja supruga bila iz Paraga. Seoska idila i netaknuta priroda su me privukle i već 20 godina ovo malo selo je moj dom.

Nedeljko Šušnica dok slika

– Svoj radni vek sam radio kao policajac, a u slobodno vreme sam slikao. Dar i ljubav prema slikarstvu se rodio u ranom uzrastu. Umetnost mi je uvek pomogla da bolje razumem svet i sebe. Slikarstvo ispunjava moju dušu, hrani i upotpunjuje moje emocije.

„Pronašao sam inpiraciju kroz pokret četkice i boje. Naučio sam da slušam sebe i svet okolo, i to da kao ispiraciju stavim na platno“.

Njegov rad na temu „Očuvanje sećanja na porodicu Dunđerski“, projekat ULS „Petar Tomić“ podržan od Opštine Bačka Palanka.

– Sve oko nas je inspirativno, svaki događaj, stvari oko nas, priroda, samo je potrebno znati pronaći najlepše u svemu i taj osećaj ispoljiti. Tako ja posmatram stvari i odatle proističe moj rad. Slikam isključivo ulje na platnu, jer mi ova tehnika omogućava da se najbolje izrazim.

Neđa je jedan od osnivača Udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke i višegodišnjim radom i zalaganjem je uticao na održivost i razvoj Udruženja. Učesnik je mnogobrojnih likovnih kolonija u Srbiji i inostranstvu. Takođe je izlagao, kako navodi, nebrojeno puta, ali još nije napravio svoju samostalnu izložbu. Sve njegove slike su na prodaju, pa zato kaže da ne može da napravi izložbu, jer nema dovoljno slobodnih radova.

Na njegovim radovima se mogu primetiti jaki prelazi, jarke boje i definisani oblici. Motivi su najčešće cveće, priroda i ljudi, a u nekim delima kroz realne motive stvara nadrealne slike.

Pogledajte neke od radova Nedeljka Šušnice.

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here