Prednosti dojenja i prirodne ishrane

U gajdobranskoj ambulanti obeležene Dečja nedelja i Nedelja dojenja

1552

GAJDOBRA: Tokom oktobra meseca, obeležava se „Dečja nedelja“ i „Nedelja dojenja“.


Povodom dečje nedelje i nedelje dojenja, zaposleni u apoteci bačkopalanačkog Doma zdravlja, kao i njihove kolege iz apotekarske jedinice u Gajdobri i ambulante u ovom mestu, organizovali su promociju proizvoda za dojilje, porodilje, bebe i decu.

Na promociji su bila prisutna deca iz Predškolske ustanove i Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Gajdobre, kao i njihovi vaspitači, učitelji majke sa malom decom, trudnice i porodilje. Izuzetno korisne savete prisutnima su sa zadovoljstvom delile, patronažne sestre, pedijatar, epidemiolog i farmaceuti.

Saveti su se odnosili na negu, ishranu, dojenje i higijenu. Nema sumnje, da će posebnu korist od ovih saveta imati mlade majke, njihova deca i vaspitači.

Osim promocije, održano je i predavanje na temu „Prediosti dojenja i zdravlja beba“. Prednosti dojenja i prirodne ishrane su višestruki, kako za bebe, tako i za njihove majke. Naime, imuni sistem bebe, kongnitivno napredovanje, rast i razvoj, kao i zdrav emotivni život, samo su neki od argumenata zbog čega je ovaj način ishrane bolji.

Činjenica je da samo 13 odsto majki u Srbiji, doji svoju decu, jedan je od  razloga, zašto je ova akcija pokrenuta – rečeno je na ovom skupu. Skup koji je održan u Gajdobri, pokazao je da saradnja dveju ustanova ima za cilj, prevenciju, edukaciju i informisanje svakog člana naše zajednice, kao i koliko zdravi stilovi života doprinose zdravlju dece.

Deca su svojim crtežima, dala doprinos obeležavanju Dečje nedelje. Osim toga pokazala su inicijativu i motivisanost, da nešto novo saznaju pre svega, o zdravlju i ishrani. Krajem ovog meseca, tačnije 26. oktobra bačkopalanački Dom zdravlja obeležiće „Dan borbe protiv dijabetesa“. Za građane bačkopalanačke opštine tog dana biće organizovana besplatna kontrola šećera u krvi, merenje krvnog pritiska, kao i savetodavni razgovor o kontroli dijabetesa, zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i drugim temaama.

Predavanje održano u Gajdobri, pomogle su kompanije „Nectar“, „Aling conel“, ugostiteski objekat „Velež“ i farmaceutske kuće, koje godinama sarađuju sa bačkopalanačkim Domom zdravlja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here