Slava hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Bačkoj Palanci

2801

BAČKA PALANKA: U nedelju 14. oktobra 2018. godine, svečanim bogosluženjima, proslavljena je slava hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Bačkoj Palanci.

Crkvište za hram posvećen Presvetoj Bogomajci je osvešteno 12. juna 2008. godine. U jesen iste godine, 20. oktobra 2008. godine na praznik svetih mučenika Sergija i Vakha počeli su radovi na izgradnji temelja, koji su završeni 26. novembra iste godine. Temelje je 1. marta 2009. godine, u nedelju siropusnu, osveštao Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački Gospodin Irinej. Prva faza zidanja hrama do pet metara visine počela je 26. marta 2009. godine, a završena 10. juna iste godine. Prva hramovna slava je proslavljena 2009. godine svetom Liturgijom u Svetojovanovskom hramu. Istovremeno sa gradnjom hrama, u jesen 2009. godine, počela je izgradnja zvonika, koja je trajala do proleća 2010. godine. U zvoniku hrama je smešten crkveni radio „Tavor“. O hramovnoj slavi 2010. godine, postavljen je časni krst na zvonik hrama. Godine 2011. je počela druga faza gradnje hrama, koja je podrazumevala zidarske radove do pod kupole. Radovi su završeni 4. septembra 2011. godine. Nakon toga su usledili unutrašnji radovi. Krstove za kupole hrama je osveštao Njegovo Preosveštenstvo Episkop jegarski gospodin Porfirije, prilikom hramovne slave 2013. godine, na večernjem bogosluženju. U julu mesecu 2014. godine su završeni krovopokrivački radovi, kada su kupole i svodovi hrama pokriveni bakarnim limom. Zvona za hram su kupljena u livačkoj radionoci LIGRAP, a osvećena su u nedelju bludnog sina, 8. februara 2015. godine, od strane Njegovog Preosveštenstva Episkopa frankfurtskog i sve Nemačke Gospodina Sergija, a blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog Gospodina Irineja. U toku 2016. godine je urađen mermerni pod i postavljen polijelej sa horosom. Početkom 2017. godine, počelo se sa živopisanjem hrama, koji i dalje traje. Tokom 2018. godine, hramu su dograđeni priprata i bočni paraklisi, posvećeni svetim ženama: svetoj Velikomučenici Marini – Ognjenoj Mariji (severni) i Prepodobnoj mati Paraskevi – Svetoj Petki (južni). U toku su radovi na postavljanju fasade od meremera travertina, na priprati, paraklisima i zvoniku hrama.

Praznovanje hramovne slave je počelo u navečerje slave, prazničnim bdenijem, koje je služio protonamesnik Borislav Milić, paroh pri hramu svetih vračeva Kozme i damjana u Futogu, uz sasluženje dvojice sveštenika i đakona Srboljuba Srdića.

Evharistijskim sabranjem je načalstvovao protonamesnik Branislav Mrkić, Arhijerejski namesnik novosadski drugi, uz sasluženje protonamesnika Miodraga Šipke, arhijerejskog namesnika subotičkog; protonamesnika Save Nikolića, arhijerejskog namesnika somborskog; protonamesnika Miladina Bokorca, arhijerejskog namesnika žabaljskog, protonamesnika Dušana Đukića, arhijerejskog namesnika odžačkog, protonamesnika Brana Milovca, arhijerejskog namesnika bačkopalanačkog i đakona pri hramu Pokrova Presvete Bogorodice Srboljuba Srdića. Posle pročitanog Evanđelskog začala, prazničnu besedu je proizneo otac Branislav.

U produžetku svete Liturgije je obavljena svečana litija sa čitanjem svetih jevanđelja, a zatim je na zapadnim vratima hrama održan pomen priložnicima i ktitorima.

Večernje bogosluženje u okviru koga je prerezan slavski kolač i osvećeno slavsko koljivo, služio je protojerej Dragoljub Klisarić, paroh pri hramu svetog Apostola Luke u Begeču. Njemu su sasluživali sedmorica sveštenika i đakon Srboljub Srdić.

Lepoti prazničnih bogosluženja, svetoj Liturgiji i večernjem, doprineo je i crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ svojim pevanjem. Horom je dirigovala profesor muzike Snežana Žujić.

Ovogodišnji crkven kum je bio Luka Madžarac iz Bačke Palanke, sa svojom porodicom. Za narednu godinu, kumovanja se prihvatio Miloš Marcikić, predsednik crkvene opštine Bačka Palanka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here