Obustavljen štrajk u školi, imenovana direktorka (INTERVJU+VIDEO)

3175

BAČKA PALANKA: Juče (15.10) je Mladen Šarčević – ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja primio delegaciju Sindikata prosvetnih radnika Gimnazije „20. oktobar“ iz Bačke Palanke i imenovao Tamaru Antić za direktora ove škole. Na ovaj način je razrešena višednevna kriza u ovoj obrazovnoj instituciji, obustavljen je štrajk, a nastava se vratila u redovan program održavanja.

Tim povodom Tamara Antić je za BAP VESTI dala intervju.

Tamara Antić – Ditrektor Gimnazije „20. oktobar“

Sada kada se ova „drama“ u Gimnaziji stišala koji su vaši najsnažniji utisci?

– Na prvom mestu želela bih da se zahvalim roditeljima na razumevanju povodom svih ovih dešavanja i izvinim se zbog pometnje koja je trajala ovih dana. Žao mi je što je sve moralo na takav način da se odvija, ali očito da je to bio jedini način da se dođe do ministra. Znam da će neko reći da se manipuliše decom, ali to može reći neko ko ne poznaje naše učenike. To su pametni, mladi ljudi koji su više od svih nas osetljivi na nepravdu, koji i te kako mogu da procene kako stvari stoje.

Kako komentarišete stav ministra Šarčevića?

– Od raspisivanja konkursa za mesto direktora govorila sam, samo da to sve dođe do ministra (mislim na dokumentaciju), ubeđena, da kad on bude sve to video, da neće moći drugačije da se završi. Ispostavilo se da je stvarno tako, i da je ministar čovek koji može da se drži za reč! Ovom prilikom ja mu se zahvaljujem.

Vaš kolektiv je u ovoj situaciji u velikoj većini stao iza vas, ali bilo je i nastavnika koji nisu podržavali stav Sindikata. Kakvi su međuljudski odnosi sada u kolektivu i šta dalje? 

– Gimnazijski kolektiv je uvek važio za složan kolektiv. To ne znači da svi isto mislimo, nego da zajednički rešavamo probleme na koje nailazimo. Sva ova dešavanja su narušila odnose među kolegama, ali se nadam da će se oni popraviti. Na poboljšanju međuljudskih odnosa uvek treba raditi jer se to odražava na kompletan život škole i važan je faktor njenog dobrog funkcionisanja. U budućem periodu nastojaću da se u kolektivu, među svim zaposlenim, međuljudski odnosi postave na najvišem nivou.

Koja bi bila vaša poruka javnosti povodom događaja koji su pratili vaše novo postavljenje za direktora Gimnazije „20. oktobar“?

– Sve ovo što se desilo pokazalo je da se za istinu vredi boriti. Podrška kolega i svih onih koji su bili uz nas tokom proteklih dana daje snagu za dalje. Kada dobijete poruke od bivših đaka koji kažu da su „ponosni na svoje profesore koji su ovim postupkom ispredavali najvažniju lekciju bivšim i sadašnjim gimnazijalcima“, onda vidite da sva ta borba ima nekog smisla, da je to pravi put, i da se u tu našu decu usađuju prave vrednosti.

Zahvaljujemo se Tamari Antić i želimo joj uspešan novi mandat na mestu direktora bačkopalanačke Gimnazije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here