Vakcinacija protiv gripa u bačkopalanačkom Domu zdravlja

660
Foto: Pixabay

Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ Bačka Palanka isporučena je vakcina protiv gripa za sezonu 2018/2019.


Od ukupno 2500 trebovanih doza isporučeno je 2000 doza i do kraja nedelje, vakcinacija će početi na svim vakcinalnim punktovima u opštini.

U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu, vakcina sadrži cirkulišuće varijante virusa gripa A (H1N1), A (H3N2) i tipa B, sa sledećim sojevima:

  • Ag virusa A tip: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus;
  • Ag virusa A tip: A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-like virus;
  • Ag virusa B tip: B/Colorado/06/2017-like virus (B/Victoria/2/87 lineage).

Zbog činjenice da se zaštitna antitela protiv gripa stvaraju nakon 2 nedelje, vakcinacija protiv gripa se preporučuje u preepidemijskom periodu (idealno u oktobru i novembru), ali je vakcinacija opravdana i tokom ostatka sezone gripa, odnosno sve dok je virus gripa prisutan u populaciji.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Davanje vakcine protiv gripa treba da bude usmereno na populaciju koja je u najvećem riziku od nastanka ozbiljnih komplikacija (starije osobe i osobe sa hroničnim i degenerativnim oboljenjima), ali i na zdravstvene radnike, koji mogu dalje da prenose infekciju na bolesnike u povećanom riziku. Štićenici u institucijama za stara lica (gerontološki centri) su u visokom riziku od nastanka komplikacija i njihova zaštita vakcinacijom ima prioritet. Takođe, vakcinacija protiv gripa se preporučuje i trudnicama i gojaznim osobama, bez obzira na prethodni vakcinalni status protiv gripa, koje su, posle pandemijske 2009/10 godine, identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje od gripa.

U skladu sa važećim Pravilnikom, najmlađi preporučen uzrast za sprovođenje imunizacije je 6 meseci. Kod dece koja prethodno nisu vakcinisana, a mlađa su od 9 godina, drugu dozu vakcine protiv gripa je potrebno dati nakon najmanje 4 nedelje od datuma aplikacije prve doze. Sva lica starija od 9 godina vakcinišu se samo jednom dozom vakcine protiv gripa.

Kontraindikacije za vakcinaciju protiv gripa su uobičajene opšte kontraindikacije (povišena telesna temperatura, akutna zarazna bolest i alergija na neke od komponenti vakcine, kao što su alergija na jaja-ovoalbumin, kokošije proteine, neomicin, oktoksinol-9 i formaldehid).

Neželjene reakcije nakon vakcinacije su po pravilu blage (crvenilo, otok i bol na mestu aplikacije vakcine, glavobolja, znojenje, mijalgije, artralgije, malaksalost) i povlače se unutar 1-2 dana, bez terapije

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here