Čast i privilegija je biti direktor NB „Veljko Petrović“

INTERVJU: Direktor Narodne biblioteke "Veljko Petrović" Miladin Zorić

1888

BAČKA PALANKA: Narodna biblioteka Veljko Petrović dobila je novog direktora – akademskog slikara Miladina Zorića iz Bačke Palanke.


Bačkopalanačka biblioteka sa atributom „institucije od posebnog društvenog interesa“, veoma je značajna kulturna institucija ne samo za Bačku Palanku nego i čitav Južnobački okrug. Kakvo je stanje sad i kakav je plan rada za naredne četiri godine pitali smo novog direktora.

Za početak, predstavite se bačkopalanačkoj javnosti. Ko je Miladin Zorić?

„Rođen sam u Bačkoj Palanci 1974. godine. Srednju umetničku školu završio sam u Novom Sadu, a zatim i diplomirao na Akademiji umetnosti na likovnom odseku smer slikanje. Posle sam se usavršavao u inostranstvu. Autor sam nekoliko serijala slika, i imao sam desetak samostalnih izložbi. Najznačanija je izložba u Galeriji SANU 2005. godine u Novom Sadu gde sam dobio i nagradu „Mladi dolaze“.

Godine 2016. bio sam jedan od izlagača u Galeriji Matice srpske među 20 savremenih srpskih autora. To je bila izložba povodom 175 godina od osnivanja Matice srpske.

Odmah nakon diplome radio sam u školi kao profesor, a šest godina posle postavljen sam za direktora Kulturnog centra u Bačkoj Palanci. Bavim se kulturom čitav život i za mene je čast i privilegija da budem direktor biblioteke“.

S obzirom da ste akademski slikar, kako se rodila želja da budete direktor biblioteke i posvetite se drugačijem obliku umetnosti –  knjizi?

„To su sve kompatibilni mediji, nema tu velike razlike. Jeste to druga vrsta medija, ali načini izražavanja su isti. Sve umetnosti su povezane i tu ne bi trebalo da bude problema. Da bi neko bio slikar i on treba dosta da čita, da se obrazuje i saznaje o različitim temama. Smatram da je knjiga sastavni deo svake umetnosti“.

Kakvo je trenutno stanje u NB „Veljko Petrović“?

„Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ je institucija sa bogatom istorijom koja je sve ove godine bila nosilac i stub kulture u našoj opštini i najznačajnija je institucija kulture u Bačkoj Palanci. Imamo 13 ogranaka u selima. Centrala biblioteka je sasvim pristojna, ne možemo se postideti ni pred mnogo većim gradovima. Zadovoljan sam sadašnjim stanjem.

Biblioteka „Veljko Petrović“ je proteklih godina organizovala niz značajnih dešavanja koja su ostala u sećanju mnogih ljudi. Na primer izložba Milića od Mačve i izložba voštanih figura su svakako događaji koji se pamte“.

Koliko trenutno ima zaposlenih i da li je to optimalan broj za instituciju ovog tipa?

„Biblioteka ima ukupno 20 zaposlenih. Mislim da je to optimalan broj, mada bi u skladu sa novim zakonom trebali da imamo više stručnog kadra, tačnije bibliotekara. I pored toga, mislim da je NB „Veljko Petrović“ na zaista dobrom nivou i ponosan sam na našu biblioteku“.

Kakav je plan rada biblioteke u naredne četiri godine?

„Ja sam napravio četvorogodišnji plan razvoja biblioteke u kom mi je osnova bio novi zakon o bibliotekačko – informacionoj delatnosti i svakako ćemo ići u tom pravcu. U novom zakonu najznačajnije su dve stavke: Digitalizacija i novi mediji i programi iz kulture. Što se tiče opremljenosti novim naslovima, mislim da je naša biblioteka u vrhu pa ćemo se fokusirati na veću dinamiku dešavanja i da se umrežimo sa ostalim bibliotekama.

Po vašem mišljenju na kom mestu je kultura među našim sugrađanima? Da li se knjige manje čitaju nego ranije?

„Ja ne vidim da ljudi manje čitaju, Palančani su obrazovani i emancipovani i upućeni su na knjigu. Pitanje je samo u kakvom mediju je knjiga. Ako ne čitaju od korice do korice onda pročitaju na internetu, ali bitno je da se čita. Dakle, nije najvažnija vrsta medija, to i novi zakon promoviše, pisanu reč, njenu dostupnost svima, informisanje i obrazovanje“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here